Dolly Birds
Dolly Birds

educated breeders

 
 
 

Dolly Birds is een hobby Ragdoll cattery in Noord-Holland. Wij zijn aangesloten bij FIFE en TICA. Ieder dier in ons fokprogramma is met zorg geselecteerd op gezondheid, kwaliteit en karakter. Ons voornaamste fokdoel is het fokken van de moderne Ragdoll met het authentieke karakter.

OVER ONS

Sinds 2009 werk ik als docent voor de Martin Gaus Academie. Ik geef hier het vak psychologie aan de opleiding kynologisch en feline gedragstherapeut. Deze 5 jarige hbo-opleidingen onderwijzen studenten in onder andere genetica, ethiek, anatomie, biologie, psychologie en gedrag. Door mijn werk kreeg ik interesse in de Ragdoll. Wat ons gezin het meest aanspreekt is het "puppy" karakter van het ras. Ik hoop dat ik met mijn achtergrond iets kan bijdragen aan dit geweldige ras. Je kunt bij Dolly Birds ook terecht voor gedragsadvies.

WhatsApp Image Hetser 2019-07-07 at 15.08.34.jpeg
 
 
 
 

Tijdens mijn werk als dierenarts kom ik in aanraking met verschillende kattenrassen. Toen ik persoonlijk gevraagd werd voor de controles en behandelingen van dit ras, voelde ik een bijzondere aantrekking. Zowel op de praktijk als bij huisvisites is de Ragdoll opvallend ontspannen. Momenteel ben ik verantwoordelijk voor de medische begeleiding van Dolly Birds cattery en verzorg ik de selectie. Tevens ben ik de trotse eigenaresse van Dolly Birds Tracks.

 
 
public.jpeg
Kennermerstraatweg-garden.jpg
tuin.jpg
Baby KEN.jpg
SOLIS BABY.jpg

CATTERY 

We hebben een grote, afgesloten tuin waar onze dieren vrij kunnen rennen en spelen. De katers hebben hun eigen verblijf en een ren van 40 vierkante meter. De katerverblijven zijn voorzien van speelmuren, verwarmde gietvloeren en klimmogelijkheden. In deze ruimte zijn ook ons atelier en kantoor gevestigd. Zo hebben zij dagelijks gezelschap. Een dekkater wordt bij ons na een paar nestjes gecastreerd zodat hij weer volop van het gezinsleven kan genieten. Ook onze kittens groeien liefdevol op in ons gezin en wennen aan kinderen. Wij gaan bewust nauwelijks naar kattenshows. Onze site staat dan ook niet in het teken van kampioenstitels en prijzen, maar is een ode aan het liefste ras dat wij kennen. 

HERPLAATSERS 

Katachtigen zijn, met uitzondering van de leeuw, geen roedeldieren. Zij hebben elkaar van nature namelijk niet nodig om een prooi te vangen. Daarom leven de meeste katten solitair. Sommige katten leven in wel in functionele sociale groepen. Binnen een groep veranderen de posities voortdurend. Een poes die moeder is, heeft een andere positie dan een jonge poes. En een gesteriliseerde poes heeft andere behoeften dan een hormonale poes. Om deze reden herplaatsen wij sommige poezen na hun sterilisatie. Wij gunnen hen een plekje in een gezin waar zij rust hebben en alle aandacht krijgen. Daarnaast streven we ernaar onze groep klein te houden. Dit om stress bij te voorkomen en onze dieren gezond te houden. Voor sommige gezinnen is dit een prachtige kans om een mooie, lieve en goed gesocialiseerde Ragdoll te adopteren. Mocht je in aanmerking willen komen voor een herplaatser, stuur dan een mail naar: dollbybirdscattey@hotmail.com. We horen graag iets over jullie gezin, andere huisdieren en woonsituatie.

babbabay.jpg
_P9A1776-bewerkt.JPG
 

CASTRATEN

KATERS

MArlcreek

BERU 

M - Blue mitted - Stamboom: Marlcreek Something To TALK ABOUT- Fiv/felv: neg - Bloedgroep: A - HCM/PKD/CIN: Neg

Beru komt uit Canada. Hij is een bijzonder grote en knappe Ragdoll. Beru is de meest aanhankelijke kat die we kennen. Het liefst ligt hij de hele dag boven op je. Een échte knuffelbeer.


BONO YES.jpg

Dolly Birds Bonbon

BONO

M - Blue Bicolor - Stamboom: Dolly Birds BonBon - FIV/FELV: NEG - BLOEDGROEP: - A HCM/PKD/CIN: NEG (DNA)

Bono hebben wij zelf gefokt. Hij heeft alles wat we zoeken in een Ragdoll, zowel uiterlijk als innerlijk. Bono is beste maatjes met zijn vader Ravi. Het is een plezier om ze samen in de tuin te zien.

RAVI.jpg

KOC-POL CAT

RAVI

M - Blue Bicolor - Stamboom: Koc-POL Cat Bari - FIV/FELV: NEG - BLOEDGROEP: - A HCM/PKD/CIN: NEG

Ravi komt uit Polen. Het is een stevige kater met een speciale uitstraling. Ravi is zachtaardig, lief en rustig. Samen met zijn zoon Bono geniet hij van de klimbomen en de vogels in onze tuin.

 
 
BONO+PROFIEL.jpg
BONO.jpg

POEZEN

EULALIE'S

EVEE

V - BLUE MITTED - Stamboom: Eulalie AVALYN - Fiv/felv: neg - Bloedgroep: A - HCM/PKD/CIN: -

Evee net als Beru een aanhankelijk schootkatje. Toevallig zijn ze ook beste maatjes van elkaar. Evee houdt niet van alleen zijn en zoekt altijd gezelschap.

NINA.jpg

Tajeschidolls

NINA

V - Blue CREAM Bicolor - Stamboom: TAJESCHIDOLLS PEACH - Fiv/felv: NEG- Bloedgroep: A - HCM/PKD/CIN: NEG

Nina is een beauty met een speciale look. Ze is een echte knuffel en erg aanhankelijk. Nina slaapt het liefst op je (schoot). Ze is een echt mensenkatje.

 
cocowebsite.jpg

AMULET’S

COCO

V - Blue Lynx Bicolor - StambooM: Amulet's Ophira - Fiv/felv: Neg - Bloedgroep: A - HCM/PKD/CIN: NEG

Coco is een prachtige en aanhankelijke poes. Ze houdt van een rustige en stabiele omgeving. Het liefste is ze alleen of samen met haar dochter Rose.

LUCY website.jpeg

DIADEM’S LUCY

LUCY

V - seal bicolor - Stamboom: DIADEM'S LOVELYN - Fiv/felv: - Neg Bloedgroep: A HCM/PKD/CIN: NEG

Lucy is de meest slimme en actieve Ragdoll die we hebben. Ze heeft zich bewezen als een super mama. Lucy is heel zachtaardig, kan goed tegen stress en is lief voor iedereen.

RUIZ!!.jpg

Amulet

RUIZ

Castraat - seal bicolor - Stamboom: Amulet Nerion - Fiv/felv: NVT - Bloedgroep: NVT - HCM/PKD/CIN: NVT

Ruiz is ons eerste Ragdoll. Hij is een plaatje om te zien met zijn volle vacht en diep blauwe ogen. Ruiz is lief en altijd tevreden. We noemen hem onze buddha.

 
 
 
 

KITTENS

NESTJES

In Juli is Nina moeder geworden van de kittens van Ravi. De kittens zijn besproken.

Op 6 April 2019 zijn de kittens van Ravi en Lucy geboren. Het thema van dit nestje is ‘Hester’s Choice’

public.jpeg

M O O N

Spanje, Fok & showkwaliteit

public.jpeg

E P I C

Nederland, Tajeschidolls cattery fok & showwaliteit

public.jpeg

F L A M E S

Frankrijk, liefhebber

public.jpeg

C H O S E N

België, showkwaliteit liefhebber

public.jpeg

P O P P Y

Italie, liefhebber

public.jpeg

T R A C K S

Nederland, liefhebber

De kittens van Ravi en Coco zijn geboren in september 2018 en zijn vernoemd naar Franse Chansons.


SOLIS BABI.jpg

S O L L I S

Noorwegen Diadem’s cattery

Rose baby.jpg

R O S E

Nederland, Dolly Birds cattery

Paris baby.jpg

P A R I S

Canada, Marlcreek cattery

Paris, Sollis, Bono.jpg

B O N B O N

Nederland, Dolly Birds Cattery

Dolly Birds Raven is een van de eerste kittens die werden geboren in onze cattery. Zij is nu een volwassen poes en woont in Antwerpen. Het thema van dit nest is ‘Birds’.

RAVEN.jpg

R A V E N

BELIGIE, showkwaliteit liefhebber


KITTENS

PLANNEN


beerevee.jpeg

B E R U & E V E E


KITTENS

PROCEDURE

Wij krijgen veel aanvragen, waaronder ook regelmatig specifieke verzoeken. Bijvoorbeeld het verzoek om een ‘seal bicolor poesje’. Of een blue lynx mitted katertje. Hier leggen wij onze werkwijze uit en waarom het voor ons lastig is om aan alle verzoeken te kunnen voldoen. Als een nestje geboren wordt hopen wij allereerst dat de kittens gezond zijn. Vooral de eerste dagen zijn spannend omdat niet altijd alle kittens het overleven. Vervolgens gaan we kijken hoeveel poesjes en katertjes er geboren zijn. De intensieve weken die volgen staan volledig in het teken van (bij)voeden, wegen, verzorgen en waken. Ook staan de kittens in deze periode onder evaluatie. Dit betekent dat we kijken welke kleuren de kittens krijgen, welke tekeningen zichtbaar worden, hoe de karaktertjes zich vormen en welke kittens uiteindelijk show- en of fokkwaliteit hebben. Deze kittens zijn bestemd voor ons eigen fokprogramma of voor bevriende catteries. Als fokkers willen we namelijk ook graag iets bijdragen aan de verbetering van het ras. Vervolgens kijken we welke kittens geschikt zijn als huisdier. Op het moment dat er een kitten als huisdier beschikbaar is benaderen we de mensen die volgens onze criteria het meest in aanmerking komen voor een kitten. Wij vinden het belangrijk dat onze kittens opgroeien in een omgeving waarin ze voldoende aandacht en gezelschap krijgen, een adequate verzorging, goede voeding en de mogelijkheid om veilig naar buiten te gaan. Wanneer wij een nestje aankondigen op de website of op facebook kun je een email schrijven aan dollybirdscattery@hotmail.com. Graag ontvangen wij informatie over jou, je huisdieren, woon- en gezinssituatie en waarom je graag een Dolly Birds kitten wil. Berichtjes met alleen de vraag over hoe duur het kitten is worden niet beantwoord. De reden dat wij geen wachtlijst bijhouden is omdat we meer aanvragen krijgen dan we kunnen verwerken.


KITTENS

AANSCHAF

Wanneer onze kittens ongeveer 13 weken oud zijn mogen ze verhuizen. Ze hebben dan de belangrijkste socialisatie afgerond. Ook zijn ze tegen deze tijd hersteld van hun vaccinaties en hebben ons gezondheidsprogramma goed doorlopen.

Mocht je interesse hebben in een kitten, dan nodigen we uit om ons te mailen dollybirdscattery@hotmail.com of te reageren via Facebook. Als de kittens geboren zijn ben je van harte welkom bij ons thuis. Dit is meestal vanaf 9 weken. Voor die tijd zijn de babies nog erg kwetsbaar en gevoelig voor infecties.

Onze kittens hebben de volgende trainingen gehad:

 • Kattenbak

 • Het gebruik van de krabpaal

 • Gewenning aan de reismand

 • Nagels knippen, wassen, kammen, oog- en neusreiniging

Kittens krijgen het volgende mee naar huis:

 • Stamboom

 • Chip en registratie bij de NDG

 • Europees Paspoort met vaccinaties

 • Gezondheidsverklaring van de dierenarts

 • Testresultaten (erfelijke) ziektes o.a: HCM, PKD, CIN, FeLv/FIV

 • Koopcontract met garantie

 • Eerste week thuis informatiepakket

 • Luxe kittenpakket, inclusief voeding voor de eerste weken

 • Gratis gedragsconsults en introductie-begeleiding (gewenning aan jou, jouw huisdieren en huis).


KITTENS

UITZET

We krijgen regelmatig vragen over welke artikelen handig zijn voor als je kitten thuiskomt. Daarom vind je bij iedere hoofdstuk een link naar producten die wij in onze cattery gebruiken: kattenbak, voer, meubels, enzovoorts. 

Het hoofdstuk over ons parasietenbeleid is in de maak. Hier alvast de producten die wij gebruiken.

 • Het meest effectieve middel tegen vlooien: Comfortis (verkrijgbaar bij de dierenarts, zie parasietenbeleid)

 • Wij ontwormen met: Milbemax en Panacur - Medpets (zie parasietenbeleid).


KITTENS

PRIJS

De waarde van een Ragdoll kitten wordt bepaald door bloedlijnen, kwaliteit en bestemming. Zo kan een uitzonderlijk mooi en goed getekend kitten geschikt zijn voor de show of fokkerij. Een kitten met een esthetische imperfectie is eerder geschikt als huisdier. De prijs van een raszuivere Ragdoll in Nederland voor de liefhebberij, show en/of fokkerij varieert tussen de €750,– en de €1900,–. Er zijn meerdere redenen waarom er bij een raszuivere Ragdoll een dergelijke prijs hoort. Ten eerste is de aanschaf van een dekkater of fokpoes uit goede bloedlijnen erg kostbaar. Een goede cattery waakt over het inteelt-percentage van zijn fokprogramma en importeert zijn Ragdolls ook uit andere landen (of werelddelen). Je kunt je voorstellen dat de aanschaf van een dekkater uit de USA of Canada en Amerika een enorme investering is. Vervolgens wordt elk fokdier getest op erfelijke aandoeningen en ziektes. Er worden jaarlijks echo’s gemaakt van de organen en er volgen DNA - en bloedtesten. Een zwangere poes krijgt speciale voeding en wordt begeleid bij de bevalling (ook ‘s nachts). Ook de pasgeboren kittens vragen soms dag en nacht zorg. Indien nodig worden zij elke twee uur geflest en verzorgd. De kittens worden vervolgens gesocialiseerd, zindelijk gemaakt, gevaccineerd en gecastreerd. Tevens kunnen er extra kosten voordoen wanneer er een keizersnede nodig is of een kitten ziek wordt. Online kun je verschillende overzichten vinden van fokkosten. Gemiddeld kost het fokken van 1 Ragdoll kitten €750,–. Dit is gerekend zonder arbeidsuren, voeding en incidenten. Natuurlijk zijn deze kosten voor elke cattery verschillend. De ene fokker heeft meer ervaring dan de andere fokker en fokkers maken verschillende keuzes. In onze ogen is een ethische hobby cattery tevreden als hij zijn cattery kan voortzetten met de opbrengst van zijn kittens.

 
 

RAS

UITERLIJK

 

 

De Ragdoll is een forse kat. Zijn vacht is halflang, zijde zacht en klit nauwelijks. Ragdoll kittens worden spierwit geboren. Na een paar weken worden de kleuren duidelijk. Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en heeft hij zijn uiteindelijke kleur. Katers wegen dan tussen de 5 en 8 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 3 tot 6 kilo. Ragdolls vallen onder de point katten en hebben blauwe ogen. Naast de traditionele kleuren Seal en Blue zijn er tegenwoordig Lilac, Chocolate, Red en Cream Ragolls. Alle kleuren komen ook in Lynx of Tabby voor. Door de nieuwere kleuren zijn er nu ook Tortie en Torbie Ragdolls. Het ras komt voor in drie hoofd variëteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bi-colour. De Ragdoll heeft blauwe ogen. Daarom fokken wij geen geen mink, solid of sepia.

Bi-color
Het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte "V". De staart en oren zijn ook gekleurd. De kin, borst, buik en poten zijn wit. Het rugdek is crèmekleurig. Onze Ruiz is een bicolor (zie foto).

Mitted
De points van een mitted zijn gekleurd. De poten, kin en borst zijn wit. Van de kin tot aan de staart loop een witte streep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.

Colorpoint
Het masker, de oren, poten en staart zijn gekleurd. De lichaamskleur is lichter. Een Colorpoint mag absoluut geen wit hebben. 

Pointed.jpg

RAS

KARAKTER

Ragdoll betekent lappenpop in het Amerikaans. Deze naam danken ze aan het feit dat ze ontspannen als je ze oppakt. De Ragdoll is een vrolijke, aanhankelijke, stille kat met een makkelijk karakter. Het zijn over het algemeen vloerkatten en geen klimmers. Ragdolls staan er om bekend dat ze dol zijn op kinderen en andere huisdieren. Natuurlijk moet je kinderen wel leren hoe ze met hun huisdier moeten omgaan. In de literatuurlijst vind je een leuk boek met tips (zie Training). Je kunt Ragdolls veel leren. Bijvoorbeeld om bij je te komen als je ze roept of om hun speelgoed te apporteren. Ragdolls zijn gefocused op menselijk gezelschap en meer geïnteresseerd in mensen dan de meeste andere kattenrassen. Ze begroeten je als je thuis komt, volgen je door het huis, slapen bij je en zijn waar jij ook bent. Een Ragdoll heeft dus gezelschap nodig en is niet geschikt om de hele dag alleen thuis te zijn. Vanwege zijn vriendelijke en niet-agressieve karakter is de Ragdolll niet geschikt om vrij buiten te lopen. Wij hebben een afgesloten tuin waar onze katten veilig kunnen spelen. Online vind je mogelijkheden om je tuin te dichten.

bron: The International Cat Associations, The Cat's Financiers Association.


RAS

ZIEKTES

Hypertrofische CardioMyophatie (HCM) is een erfelijke hartafwijking dat voorkomt in alle kattenrassen. De ziekte veroorzaakt een verdikking van de hartspier. Door deze verdikking klopt het hart minder efficiënt. Bij Ragdolls die homozygoot positief zijn voor deze ziekte kan de aandoening zich uiten als ze 6 maanden zijn. De meeste katten sterven als ze 3 jaar zijn. Bij katten die heterozygoot zijn, kent de ziekte een een trager verloop. In 2007 werd er een DNA test ontwikkeld om het gen op te sporen dat verantwoordelijk is voor HCM. Door alleen met Ragdolls te fokken die vrij zijn van dit gen geeft de zekerheid dat ze deze aandoening niet krijgen. Een verantwoordelijke fokker test zijn katten op HCM voordat hij met ze gaat fokken.


Polycystic Kindney Disease (PKD) is een erfelijke ziekte die veel bij katten voorkomt. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes. Dit zijn met vocht gevulde holtes. Zowel het aantal cystes als de omvang neemt toe als de kat ouder wordt. Ze verdrukken het gezonde nierweefsel waardoor de nierfunctie afneemt. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. Erkende fokkers testen hun katten op deze ziekte alvorens ze hen voor de fok inzetten. (bron: Feline Advisory Bureau)


Feline Immunodeficiency Virus (FIV) wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het HIV virus bij de mens dat AIDS veroorzaakt. FIV wordt daarom ook wel kattenaids genoemd. FIV kan alleen de kat besmetten en niet de mens. Alle fokkers moeten hun katten op FIV testen.  


Feline Leukemie Virus (FeLV) of kattenleukemie is een ernstige virusziekte met dodelijke afloop, veroorzaakt door een retrovirus. Het virus produceert een enzym waardoor kopieën van het virus DNA in de besmette cellen van de kat terecht komt. Hierdoor wordt uiteindelijk het immuunsysteem van de kat ernstig aangetast en zijn de katten vatbaarder voor allerlei secundaire infecties. Erkende fokkers testen hun dieren op het Feline Leukemie Virus.

Literatuur en websites over het ras, ziektes en fokken:
New trends in feline breeding, Daniela Jasmin Busse
The complete book of cat breeding, Dan Rice
Robinson's Genetics for Cat Breeders and Veterinarians, Carolyn M. Vella
Feline Husbandry: Diseases and Management in the Multiple-Cat Environment, Pedersen
DVM phD, Niels C.
The International Cat Association
The Cat's Financiers Association
Wikipedia
Feline Advisory Bureau

 

ZORG

TRAINING

Je kunt je kat gedrag aanleren door middel van positieve conditionering. Hiermee bedoelen we het belonen van gewenst gedrag. Wanneer je kat het gewenste gedrag vertoont, geef je hem iets lekkers, een complimentje of aandacht. Als je bijvoorbeeld wil dat je kat een krabpaal gebruikt in plaats van de bank, geef je hem telkens een beloning als hij aan de paal krabt. De beloning moet binnen 5 seconden plaatsvinden om de connectie te kunnen maken met het gedrag. Ook moet je de beloning consequent geven.

Het is ook vrij eenvoudig om een kat bepaald gedrag af te leren. De kunst is om na te gaan waarom je kat bepaald gedrag vertoont. Als je de reden van het gedrag weet, is het afleren eenvoudig. Je hebt dan namelijk de mogelijkheid om je kat een alternatief te bieden. Hierdoor verminder je de motivatie van het gedrag.

Bijvoorbeeld wanneer je kat regelmatig op het aanrecht springt. Vraag je dan af waarom je kat dat zou doen. De meest voor de hand liggende reden is dat hij honger heeft en er eten op het aanrecht ligt. Voorkom dan dat er voedsel ligt en zorg dat je kat geen honger heeft. Je kunt zorgen dat je kat geen honger heeft door hem meerdere kleine porties eten per dag aan te bieden. Veel katten springen op het aanrecht om water te drinken uit de druppelende kraan. Zij houden van stromend water. In dat geval kun je een waterfontein op de grond zetten. Een andere reden om op het aanrecht te springen kan het uitzicht naar buiten zijn. Zorg dan voor een hoge ligplaats zodat hij naar buiten kan kijken.

Soms is het aanbieden van een andere optie niet voldoende. Dan moet je een andere tactiek bedenken. In dit voorbeeld zou je dat kunnen doen door de keuken af te sluiten. Of ervoor te zorgen dat het niet prettig meer is om op het aanrecht te springen. Dit kun je doen door het aanrecht te bedekken met hindernissen, folie of karton met dubbelzijdig tape. 

Reageer nooit op ongewenste gedrag. Bijvoorbeeld als je kat je 's nachts wakker houdt door aan de deur te krabben. Dan ga je vooral niet je bed uit, geef de kat geen aandacht en roep ook niet ‘ophouden’. Dat kan, net als wegduwen of mopperen ook als een vorm van aandacht gezien worden. Bereid je in het begin voor op een verergering van het gedrag. Je kat zal waarschijnlijk nog harder gaan miauwen en krabben, want hij snapt niet dat je niet reageert. Houd vol, uiteindelijk zal je kat leren dat zijn gedrag geen effect meer heeft. Consequent zijn is de sleutel.

 Als je het leuk vindt om meer te leren over kattengedrag, kijk dan eens bij de de Katten Academie voor een leuke workshop of lezing. Deze academie werkt samen met de Martin Gaus Academie. Er zijn ook andere instituten die workshops geven. Het trainen van een Ragdoll zal weinig problemen opleveren.  Mocht je het toch lastig vinden, dan mag je altijd contact met ons opnemen. 

John Bradshaw zegt: "De meeste gedragsproblemen zijn beter te verdelen in gedragingen die heel normaal zijn voor katten maar ongewenst door eigenaren en gedragingen die ook echt een probleem voor de kat zelf zijn, beïnvloed door pathologie (ziekelijk gedrag)" (The Behaviour of the Domestic Cat, John Bradshaw). 

Gebruikte bronnen en literatuur over gedrag en training:

Yvon Sweere, "Over kattengedrag" blog. Sonja van Leeuwen, Kattenacademie/Martin Gaus
Cat Sense: How the New Feline Science can Make you a better friend to your pet, John Bradshaw
The Behaviour of the Domestic Cat, John Bradshaw, Rachel Casey and Sarah Brown
Kitten Training for kids, Sarah Whitehead
Zo train je je kat, Sarah Ellis, John Bradshaw (Dutch translation)


ZORG

OMGEVING

 

Ragdolls zijn als binnenkatten extra gebaat bij de nodige fysieke en mentale uitdaging. Een kat die voldoende uitdaging en beweging heeft is tevreden. Hij zal rustig zijn en geen 'probleemgedrag' vertonen. Daarom adviseren we je huis katvriendelijk te maken. We merken in de praktijk dat sommige eigenaren kattenmeubels achterwege laten. Ze willen liever geen (lelijke of grote) krabpaal in de woonkamer. In dit hoofdstuk laten we zien welke producten we in onze cattery gebruiken. Deze producten hebben niet alleen een belangrijke functie, maar staan ook mooi in je huiskamer. Daarnaast tippen we vergelijkbare voordelige artikelen die passen binnen een kleiner budget. Natuurlijk heeft ieder zijn eigen smaak en dienen onze voorbeelden slechts als inspiratie om je woonkamer katvriendelijk te maken. 

Meyou The Cube, The Bed en The Ball

Meyou The Cube, The Bed en The Ball

 

Slapen

Zorg voor voor voldoende ligplaatsen en verstopplekken. Katten houden van rust en zijn gesteld op hun privacy. Wij gebruiken de Cubes van het Franse merk Meyou die je op de boven- en onderstaande foto's ziet. In de bol kunnen ze beschut slapen en aan de bol kunnen ze krabben. Op Internet zijn er legio voordelige alternatieven te vinden. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op ’kattenhol’. Er is vast wel een die bij jouw smaak past.

meyou.jpg

 

Krabben

Ragdolls zijn van nature rustig en zullen niet snel je spullen kapot maken. Net als andere katten hebben zij natuurlijk wel de behoefte hun nagels te onderhouden en geur te verspreiden. Dit doen zij via hun voetkussentjes. Wanneer er geen krabmogelijkheden zijn zullen zij je bank of andere meubels hiervoor gebruiken. Daarom is het handig krabplaatsen te creëren op hun wandelroutes. Dit hoeft geen traditionele krabpaal te zijn. Tegenwoordig heb je prachtig krabkarton, leuke krabmatten en krabplankjes, maar ook krabpalen in de vorm van een cactus of bol. Hieronder vind je een aantal producten dat wij gebruiken in onze cattery.

krabkarton lui.jpg

De kartonnen krabmeubels van MyKotty zijn te koop vanaf 30 euro bij Max&Luna. Een voordelig en vergelijkbaar product is Krabmeubel Golf van Zooplus voor 3 euro.

Omdat katten het fijn vinden zich uit te rekken na het slapen hebben we tevens krabplanken aan de muur. Een voordelige en goede krabplank is de Trixie van Zooplus. De cactus op onderstaande foto is een voorbeeld van een krabplank die tevens leuk staat in huis. Online vind je vast wel eentje die bij jouw stijl past.

Klimmen

Meyouhoop.jpg

Ragdolls zijn over het algemeen vloerkatten. Toch vinden zij het prettig om hoog te zitten of liggen. Het hebben van overzicht geeft katten namelijk een veilig gevoel. Met een klimpaal of klimmeubel kun je in deze behoefte voorzien. Tegenwoordig heb je mooie ontwerpen die je kunt integreren in je interieur, zoals boekenkasten die tevens als klim- en krabmeubel fungeren. Een paar Ikea plankjes aan de muur voldoen natuurlijk ook prima. In de literatuurlijst en op Internet vind je ook voordelige doe-het-zelf ideeën voor klimmen en krabben.

 

Spelen

Spelen met je kat is belangrijk om het jachtinstinct te bevredigen en verveling te voorkomen. Daarnaast bouw je een band op met je kat door regelmatig een half uurtje met hem te spelen. Speelgoed kun je het beste afwisselen en niet teveel in een keer aanbieden. Zodra je merkt dat je kat minder interesse krijgt voor zijn speelgoed, berg je deze op en haal je andere speeltjes te voorschijn.  Succesvolle speeltjes die wij veel gebruiken.

Trixie Speeltoren €6.99 Zooplus

Kattenhengel Leer €7.99 Zooplus

Catit Speelrails flashlight €16.99 Zooplus

 

Literatuur

Catification: Designing a Happy and Stylish home for your cat (and you!) Jackson Galaxy
Playtime for cats: activities and games for felines, Helena Dbaly and Stefanie Sigl
Bird Watching for Cats, Kit and George Harrison


ZORG

KATTENBAK

Het is best lastig om onzindelijkheidsproblemen op te lossen en eenvoudig om te voorkomen. Ragdolls zijn forse katten en hebben een ruime kattenbak nodig zodat ze zich makkelijk kunnen draaien. Zorg ervoor dat de kattenbak altijd schoon is, want katten hebben een hekel aan een volle bak. Ook kun je de bak het beste uit de buurt van het eten plaatsen. Eten, spelen, slapen en naar de wc gaan hebben allemaal een eigen zone nodig. Verwijder het deurtje van de kattenbak of kies voor een open bak. Een deurtje houdt geen geuren tegen, maar kan er wel voor zorgen dat je kat niet op de bak durft. Kies bijvoorkeur een grit zonder parfum, want voor meeste kattenneuzen is de geur onprettig. En als laatste is het handig om grit in huis te hebben waar je kitten al aan gewend is. Een plotselinge verandering van grit kan ook een reden zijn om de kattenbak niet te gebruiken. In ieder geval is een goed begin erg belangrijk. Wij gebruiken kattenbakvulling van World’s Best Cat Litter Dit is een lichte, milieuvriendelijke en zuinige kattenbakvulling dat alle geuren goed absorbeert. Houtkorrels zijn ook een uitstekende kattenbakvulling.

Katchitcatlitterbox.jpg

De Katchit open kattenbak van emaille is makkelijk schoon te maken, hygiënisch, geurvrij en duurzaam. Je hoeft hem niet te vervangen zoals bij een plastic bak. We gebruiken deze kattenbak voor onze poezen. Deze kattenbak is vrij prijzig en voor een grote Ragdoll kater is deze minder geschikt. Voordelige goede open kattentoiletten voor grote rassen: Savic schaaltoilet xxl en Peewee Ecogranada open kattenbak. We laten onze kittens ook aan houtkorrels wennen.

pewee.jpg

ZORG

VERZORGEN

Wij zullen onze kittens regelmatig kammen met een kattenkam en de nagels knippen met een nagelschaar. Het is raadzaam om deze routines te continueren. Het scheelt veel werk wanneer je investeert in de verzorging van je kitten. Hoe ouder je kat wordt, hoe moeilijker het wordt om bijvoorbeeld zijn nagels te knippen. Kies een moment dat je kat uitgespeeld en moe is. Wees voorzichtig en let op lichaamstaal. Als je veel stress waarneemt stop dan met verzorgen en ga verder op een moment dat je kat weer ontspannen is. Zorg voor veel korte kam momenten en bouw deze langzaam op. Beloon je kat met een complimentje of wat lekkers. De meeste Ragdolls vinden borstelen heerlijk. Ze dol op aandacht. Als je bij ons een kitten adopteert ontvang je tevens een brief over de vachtverzorging. Je mag ons altijd om advies vragen.

Wacht nooit met borstelen tot je de eerste klit tegenkomt. Je kat zal het kammen associëren met pijn en er een hekel aan krijgen. De vacht van een Ragdoll hoort zoals een konijnenvacht te zijn: medium lang, zacht en koel. Ragdolls met de juiste vacht hoeven nauwelijks geborsteld te worden. Natuurlijk is niet elke vacht is hetzelfde en elke week borstelen verdient de voorkeur. Check regelmatig oksels, broek en buik op klitten. Onze huis trimmer is Saskia van de Cat Barber. Zij is ook opgeleid aan de Martin Gaus Academie en verzorgt al onze Ragdolls met liefde en geduld.


ZORG

VOEDING

Katten zijn carnivoren en hebben een dieet nodig met een hoog proteïne gehalte. Check daarom altijd de ingrediëntenlijst. De ingrediënten die het meeste vlees bevatten staan bovenaan. Voer met herkenbaar vlees heeft de voorkeur. Er zijn veel mysterieuze en lage kwaliteit vleesbronnen op de markt. Grote hoeveelheden koolhydraten horen eigenlijk niet thuis in kattenvoer. Het is belangrijk voor de gezondheid om je Ragdoll voedsel te geven van een hoge kwaliteit. Daarnaast voorkom je op deze manier hoge dierenartskosten. Omdat de Ragdoll een groot ras is voeren wij de kitten variant tot ze ongeveer 18 maanden oud zijn, afhankelijk van hun ontwikkeling en gewicht. Hiernaast krijgen zij puur vlees uit blik van merken zoals Schesir, Cosma en Almo. De reden dat wij dit naast vers vlees ook voeren is dat we onze toekomstige kitten eigenaren graag vrij laten in hun keuze. Vers voeren kan ingewikkeld zijn en ieder heeft zijn eigen voorkeur.  

Op de Voerwijzer vind je voedselanalyses. We hopen dat deze je helpen om het juiste merk te vinden.

ZORG

WATER

Keramische drinkfontein van Lucky-Kitty

Keramische drinkfontein van Lucky-Kitty

Vocht is belangrijk voor de nieren, blaas en urinewegen. Te weinig vocht zorgt voor geconcentreerde urine, blaasontstekingen en blaasgruis. Vooral bij katers is de kans op blaasgruis groot vanwege hun lange urinebuis.

Omdat katten van nature weinig drinken moet je zorgen dat ze voldoende vocht krijgen. Door het geven van natvoer krijgen katten meer vocht binnen. Daarnaast zijn katten dol op stromend water en drinken het liefste uit een fontein.

Gebruik bij voorkeur een waterfontein van roestvrij staal of keramiek. Plastic fonteinen of bakjes kunnen smaken en geuren aannemen en snel beschadigen waardoor bacteriën vrij spel hebben. Maak de fontein regelmatig schoon, zo voorkom je dat je kat via bacteriën in het water of de drinkbak ziek wordt. Zet het water minimaal een meter van het voer en ver van de kattenbak. Katten ruiken veel beter dan mensen en willen niet eten of drinken waar het voor hen naar urine of ontlasting ruikt. In onze cattery gebruiken we de keramische drinkfontein van Lucky Kitty