Dolly Birds
Dolly Birds
EDUCATED BREEDERS
_P9A1776-bewerkt.JPG
 
 
 

Dolly Birds is een hobby cattery in Noord-Holland. Wij zijn lid van Mundikat en aangesloten bij FIFE. Ieder dier in ons fokprogramma is met zorg geselecteerd op gezondheid, kwaliteit en karakter. 

Ons voornaamste fokdoel is het voortbrengen van kittens met het authentieke Ragdoll karakter. Wij geloven dat katten met het best mogelijke karakter de grootste kans hebben op een gelukkig leven. In onze ogen betekent dit dat ze geliefd worden en een volwaardig lid van het gezin zijn.

Wij werken samen met Maaike Craanen van cattery Nightwish die met dezelfde liefde en ethiek met haar Ragdolls omgaat.

 

OVER ONS

Anouck werkt sinds 2009 voor de Martin Gaus Academie. Samen met Salvatore Lodico is ze docent voor de vakken communicatie en psychologie aan de opleiding kynologisch (honden) en feline (katten) gedragstherapeut. Deze 4 jarige hbo-opleiding (die Anouck zelf ooit ook gedaan heeft) leidt studenten op in onder andere genetica, anatomie, psychologie en gedrag. Door haar werk kreeg Anouck interesse in de Ragdoll. Wat ons gezin het meest aanspreekt is het aanhankelijke 'puppy-karakter'. Anouck hoopt dat ze met haar achtergrond iets kan bijdragen aan dit geweldige ras. Je kunt bij ons ook terecht voor advies.

 

huis.jpg
 

BEDANKT

Ellen Schippers, Jannie Langhorst en Maaike Craanen. Bedankt voor jullie steun en vertrouwen. Zonder jullie waren we niet gaan fokker. Dat we nog lang mogen genieten van onze vriendschap en hobby. 

CATTERY 

We wonen in een vrijstaand huis met afgesloten tuin. Alle dieren zijn deel van ons gezin en mogen naar buiten. Onze kittens worden met veel liefde en kunde gesocialiseerd. We voeren zoveel mogelijk vers, zie het hoofdstuk over voeding. 

 

papa: MidnightDolls Indigo
Mama:  amulet's Bonita Star

castraat 

Nerion (Ruiz) is geen open kater, maar leert ons wel over de koers van ons fokprogramma. Zowel zijn type als temperament zijn voor ons in een veel opzichten een voorbeeld. Ruiz is namelijk niet alleen ontzettend knap, maar heeft ook een fantastisch karakter. Hij is de grote liefde van Anouck én beste vriend van haar zoontje Vigo. We vechten hier thuis altijd wie er naast Prins Ruiz mag liggen. Dat is in onze ogen namelijk een eer. 

papa: Eulalie Zavian Zazu
mama: Eulalie Karamelle

Adina (roepnaam Nova) komt van de bekende Tjechische cattery Eulalie. Ze heeft een prachtige stamboom met lijnen waar we graag mee willen werken. Nova is net als onze andere Ragdolls gezegend met het authentieke Ragdoll temperament. Ze is extravert, aanhankelijk én floppy. Ze is het soort poesje dat altijd spint en lekker bij je op schoot komt liggen. Daarmee heeft ze precies het karaktertje dat we zoeken voor ons fokprogramma.

Coco Best.PNG

AMULET’S

COCO

papa: MidnightDolls Indigo
Mama: AMULET'S DESTINY

OPHIRA (roepnaam COCO) komt ook van cattery Amulet. Nadat wij Ruiz van Jannie kregen, was onze droom nog een Ragdoll van Amulet. Jannie fokt met prachtige lijnen en het temperament van haar Ragdolls is subliem. Dat laatste is voor ons erg belangrijk. Coco is een plaatje om te zien. Ze heeft prachtige grote amandelvormige blauwe ogen, een stevig lichaam en lief karaktertje. We zijn verliefd op dit meisje en hopen op een dag kittens van haar te krijgen. Jannie, we zijn je zo dankbaar en blij met jouw vriendschap.

Bari alleen.jpg

koc-pol cat

RAVI

papa: koc-pol cat jaffa
Mama: koc-pol cat june

BARI (roepnaam Ravi) komt van de beroemde cattery Koc-Pol Cat. Hij is werkelijk een plaatje om te zien en heeft een karakter van goud. Ravi is ontzettend relaxed, aanhankelijk, speels, sociaal en nergens bang voor. Hij zal in combinatie met onze meisjes niet alleen mooie, maar ook echte knuffel-kittens geven. En dat is ons streven. Want wat is er nou leuker dan een katje dat met je wil knuffelen en bij je op schoot ligt?

Beer6.JPG

marlcreek

DALE 

PAPA: MARLCREEK WELCOME TO HILLSDALE

MAMA: MARLCREEK JUST A KISS

MARLCREEK 'SOMETHING TO TALK ABOUT' (Baby Dale) komt uit Canada. Charmayne Anderson is de eigenaar van cattery Marlcreek. Zij is de fokker van de prachtige kater 'Welcome to Hillsdale' (Dale). Baby Dale lijkt sprekend op zijn vader. Zijn moeder is de prachtige Just a Kiss. Met deze geweldige ouders is Baby Dale een prachtige basis voor ons fokprogramma. Hij is erg groot,  indrukwekkend en een echte knuffelbeer. Ook deze kater heeft het échte Ragdoll karakter, een van de fundamenten van onze cattery. 

 

 
 

KITTENS

NESTJES

Zodra we een nestje hebben is alle informatie over de kittens hier te vinden. De foto's zullen ook te zien zijn op Facebook.


KITTENS

PLANNEN

Als de natuur een beetje meewerkt en het geluk aan ons zijde is hebben we volgend jaar ons eerste nestje. Onze toekomstige fokplannen zullen we hier laten zien.


KITTENS

AANSCHAF

Als onze kittens 14 weken oud zijn mogen ze verhuizen. Alle kittens verlaten ons huis gecastreerd of gesteriliseerd. We maken hierop geen uitzondering. Ons voornaamste doel is het fokken van huisdieren. Mochten wij om gemotiveerde redenen besluiten een kitten voor de fok te verkopen, dan is het bestemd voor een bevriende cattery. 

Mocht je interesse hebben in een kitten nodigen we uit om ons te mailen. Wij stellen het erg op prijs als je je email aanvult met foto's van je gezin en huis. Verder vinden we het natuurlijk leuk om persoonlijk kennis te maken. Je bent van harte welkom bij ons thuis.

Kittens krijgen het volgende mee naar huis:

  • Stamboom

  • Paspoort met vaccinatie en ontwormingsbewijzen

  • Gezondheidsverklaring van de dierenarts

  • Testresultaten HCM, PDK, FeLV and FIV (zie ziektes)

  • Koopcontract

  • Kittenpakket

 
 

RAS

UITERLIJK

 

 

De Ragdoll is een forse kat. Zijn vacht is halflang, zijde zacht en klit niet. Ragdoll kittens worden spierwit geboren. Na een paar weken worden de kleuren langzaam duidelijk. Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en heeft hij zijn uiteindelijke kleur. Katers wegen dan tussen de 5 en 8 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 4 tot 6 kilo. Ragdolls vallen onder de point katten en hebben blauwe ogen.
Naast de traditionele kleuren Seal en Blue zijn er tegenwoordig Lilac, Chocolate, Red en Cream Ragolls. Alle kleuren komen ook in Lynx of Tabby voor. Door de nieuwere kleuren zijn er nu ook Tortie en Torbie Ragdolls. Een Torbie is een Ragdoll die zowel Tortie als Tabby is.
De Ragdoll komt voor in drie hoofd variëteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bi-colour.

Colorpoint
Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. De lichaamskleur is lichter. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Er zijn Colorpoints met en zonder buikvlek. Een buikvlek is toegestaan, maar niet gewenst. Een Colorpoint mag absoluut geen wit hebben. 

Mitted
Mitted betekent gehandschoend. Bij een Mitted zijn de Points gekleurd. Daarnaast heeft de Mitted witte sokjes aan de voorpoten en hogere laarsjes op de achterpoten. De kin en borst zijn wit. Van de kin tot aan de staartinplant loop een witte streep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.

Bi-color
Het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte "V". De staart en oren zijn ook gekleurd. De kin, borst, buik en poten zijn wit. Het rugdek is crèmekleurig.


RAS

KARAKTER

Ragdoll betekent lappenpop in het Amerikaans. Deze naam danken ze aan het feit dat ze ontspannen als je ze oppakt. De Ragdoll is een vrolijke, aanhankelijke, stille kat met een makkelijk karakter. Het zijn over het algemeen vloerkatten en geen klimmers. Ragdolls staan er om bekend dat ze dol zijn op kinderen en andere huisdieren. Natuurlijk moet je kinderen wel leren hoe ze met hun huisdier moeten omgaan. In de literatuurlijst vind je een leuk boek met tips (zie Training). Je kunt Ragdolls veel leren. Bijvoorbeeld om bij je te komen als je ze roept of om hun speelgoed te apporteren. Ragdolls zijn gefocused op menselijk gezelschap en meer geïnteresseerd in mensen dan de meeste andere kattenrassen. Ze begroeten je als je thuis komt, volgen je door het huis, slapen bij je en zijn waar jij ook bent. Een Ragdoll heeft dus gezelschap nodig en is niet geschikt om de hele dag alleen thuis te zijn. Vanwege zijn vriendelijke en niet-agressieve karakter is de Ragdolll niet geschikt om vrij buiten te lopen. Wij hebben een afgesloten tuin waar onze katten veilig kunnen spelen. Online vind je mogelijkheden om je tuin te dichten.

bron: The International Cat Associations, The Cat's Financiers Association.


RAS

ZIEKTES

Hypertrofische CardioMyophatie (HCM) is een erfelijke hartafwijking dat voorkomt in alle kattenrassen. De ziekte veroorzaakt een verdikking van de hartspier. Door deze verdikking klopt het hart minder efficiënt. Bij Ragdolls die homozygoot positief zijn voor deze ziekte kan de aandoening zich uiten als ze 6 maanden zijn. De meeste katten sterven als ze 3 jaar zijn. Bij katten die heterozygoot zijn, kent de ziekte een een trager verloop. In 2007 werd er een DNA test ontwikkeld om het gen op te sporen dat verantwoordelijk is voor HCM. Door alleen met Ragdolls te fokken die vrij zijn van dit gen geeft de zekerheid dat ze deze aandoening niet krijgen.


Polycystic Kindney Disease (PDK) is een erfelijke ziekte die veel bij katten voorkomt. Katten met PDK hebben in beide nieren meerdere cystes. Dit zijn met vocht gevulde holtes. Zowel het aantal cystes als de omvang neemt toe als de kat ouder wordt. Ze verdrukken het gezonde nierweefsel waardoor de nierfunctie afneemt. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De meeste fokkers testen hun katten op deze ziekte voordat ze hen voor de fok inzetten. (bron: Feline Advisory Bureau)


Feline Immunodeficiency Virus (FIV) wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het HIV virus bij de mens dat AIDS veroorzaakt. FIV wordt daarom ook wel kattenaids genoemd. FIV kan alleen de kat besmetten en niet de mens. Alle fokkers moeten hun katten op FIV testen.  


Feline Leukemie Virus (FeLV) of kattenleukemie is een ernstige virusziekte met dodelijke afloop, veroorzaakt door een retrovirus. Het virus produceert een enzym waardoor kopieën van het virus DNA in de besmette cellen van de kat terecht komt. Hierdoor wordt uiteindelijk het immuunsysteem van de kat ernstig aangetast en zijn de katten vatbaarder voor allerlei secundaire infecties.

Literature
New trends in feline breeding, Daniela Jasmin Busse
The complete book of cat breeding, Dan Rice
Robinson's Genetics for Cat Breeders and Veterinarians, Carolyn M. Vella
Feline Husbandry: Diseases and Management in the Multiple-Cat Environment, Pedersen
DVM phD, Niels C.
The International Cat Association
The Cat's Financiers Association
Wikipedia
Feline Advisory Bureau

 

ZORG

TRAINING

Ragdolls zijn over het algemeen vrij makkelijk en hebben weinig training nodig. Toch zul je hem bepaalde dingen moeten leren. Bijvoorbeeld als je het niet prettig vindt dat hij op je eettafel loopt of eten van je bord steelt. Het belangrijkste is dat je consequent bent. Als je niet wil dat je kat aan tafel bedelt, dan kun je je kat beter niet aanhalen als je aan het het eten bent. Of iets van je eigen eten geven. Ook niet af en toe, want een dier begrijpt niet wat een uitzondering is. Je kat kan verward en gefrustreerd raken als je niet consequent bent. Daarbij kun je je kat trainen door hem regelmatig te belonen als hij het gewenste gedrag laat zien. Deze beloning kan een complimentje zijn of iets lekkers. Een klein stukje is genoeg. Katten reageren op de geur, niet op de hoeveelheid.

Als je kat iets doet wat niet mag kun je dat het beste negeren. Natuurlijk kun je niet alle gedrag negeren en soms moet je corrigeren. Probeer altijd kalm te blijven en geef geen correcties als je emotioneel (geïrriteerd of boos) bent. Dieren begrijpen de manier waarop wij dit soort emoties uiten niet. In hun ogen ben je onbetrouwbaar als je plots tegen hen schreeuwt of hen pijn doet. Als je het leuk vindt om meer te leren over kattengedrag, kijk dan eens bij de Martin Gaus Academy voor een leuke workshop of lezing. Er zijn ook andere instituten die workshops geven. Het trainen van een Ragdoll zal weinig problemen opleveren.  Mocht je het toch lastig vinden, dan mag je altijd contact met ons opnemen. 

John Bradshaw zegt: "De meeste gedragsproblemen zijn beter te verdelen in gedragingen die heel normaal zijn voor katten maar ongewenst door eigenaren en gedragingen die ook echt een probleem voor de kat zelf zijn, beïnvloed door pathologie (ziekelijk gedrag)" (The Behaviour of the Domestic Cat, John Bradshaw). 

Literature
Cat Sense: How the New Feline Science can Make you a better friend to your pet, John Bradshaw
The Behaviour of the Domestic Cat, John Bradshaw, Rachel Casey and Sarah Brown
Clicker Training for cats, Karen Pryor
Kitten Training for kids, Sarah Whitehead
Zo train je je kat, Sarah Ellis, John Bradshaw (Dutch translation)


ZORG

ACTIVITEIT

Ragdolls zijn als binnenkatten extra gebaat bij de nodige fysieke en mentale uitdaging. Met krabpalen, kattenmeubels en speelgoed kun je je huis inrichten op je kat. Wij adviseren nieuwe eigenaren een goede kwaliteit kattenmeubels te kopen dat speciaal is ontworpen voor grote rassen. Bijvoorbeeld van het merk "Rufi". Je kunt ook een speel muur maken. Een speelmuur kan bestaan uit krabmogelijkheden, ligplaatsen, klimplankjes, een hangmat en verstop plekjes. Deze onderdelen kun je ook eenvoudig zelf maken. Het boek "Catification" van Jackson Galaxy staat vol met ideeën om je huis kat vriendelijk te maken. Het is speciaal geschreven voor de mensen onder ons die niet houden van de ouderwetste beige krabpalen, maar wel een leuke omgeving voor hun kat willen.

Literature
Catification: Designing a Happy and Stylish home for your cat (and you!), Jackson Galaxy
Playtime for cats: activities and games for felines, Helena Dbaly and Stefanie Sigl
Bird Watching for Cats, Kit and George Harrison


ZORG

KATTENBAK

Het is best lastig om onzindelijkheidsproblemen op te lossen en heel eenvoudig om te voorkomen. Ragdolls zijn forse katten en hebben een grote kattenbak nodig zodat ze zich makkelijk kunnen draaien. Zorg ervoor dat de kattenbak altijd schoon is, want katten hebben een hekel aan een volle bak. Ook kun je de bak het beste uit de buurt van het eten plaatsen. Eten, spelen, slapen en naar de wc gaan hebben allemaal een eigen zone nodig. Verwijder het deurtje van de kattenbak of kies voor een open bak. Een deurtje houdt geen geuren tegen, maar kan er wel voor zorgen dat je kat niet op de bak durft. Kies voor een grit zonder parfum, want voor meeste kattenneuzen is de geur onprettig. En als laatste is het handig om grit in huis te hebben waar je kitten al aan gewend is. Een plotselinge verandering van grit kan ook een reden zijn om de kattenbak niet te gebruiken. In ieder geval is een goed begin erg belangrijk. 


ZORG

VERZORGEN

Wij zullen onze kittens regelmatig borstellen en hun nagels knippen. Het is raadzaam om deze routines te continueren. Het scheelt veel werk wanneer je investeert in de verzorging van je kitten. Hoe ouder je kat wordt, hoe moeilijker het wordt om bijvoorbeeld zijn nagels te knippen. Het verzorgen moet een prettige ervaring worden. Wees voorzichtig en let op lichaamstaal. Als je veel stress waarneemt stop dan met verzorgen en ga verder op een moment dat je kat weer ontspannen is. Beloon je kat met een complimentje of wat lekkers. De meeste Ragdolls vinden borstelen heerlijk. Ze dol op aandacht. De vacht van een Ragdoll hoort zoals een konijnenvacht te zijn: medium lang, zacht en koel. Natuurlijk is niet elke vacht is hetzelfde en regelmatig borstelen verdient de voorkeur. Onze huis trimmer is Saskia van de Cat Barber. Zij is ook opgeleid aan de Martin Gaus Academie en verzorgt al onze Ragdolls met liefde en geduld. We raden Saskia van harte aan voor het show klaar maken van je Ragdoll. 


ZORG

VOEDING

Katten zijn carnivoren en hebben een dieet nodig met een hoog proteïne gehalte. Check daarom altijd de ingrediëntenlijst. De ingrediënten die het meeste vlees bevatten staan bovenaan. Voer met herkenbaar vlees zoals kip of zalm heeft de voorkeur. Er zijn veel mysterieuze en lage kwaliteit vleesbronnen op de markt. Grote hoeveelheden koolhydraten zoals rijst, mais, gerst, horen niet thuis in kattenvoer. Dit zijn goedkope ingrediënten die gebruikt worden om geld te besparen. Het is belangrijk voor de gezondheid om je Ragdoll voedsel te geven van een hoge kwaliteit. Daarnaast voorkom je op deze manier hoge dierenartskosten. Wij geven onze katten premium droogvoer van Orijen, vers vlees en prooidieren. Soms gebruiken we kant en klaar vlees van Taste to the Wild of Applaws.

Voorbeelden van goede merken zijn:
-      Power of Nature
-    Orijen
-    Taste of the wild
-    Wild cat

Op de Voerwijzer vind je voedselanalyses. We hopen dat deze je helpen om je juiste merk te vinden.