Dolly Birds
Dolly Birds

educated breeders

_P9A1776-bewerkt.JPG
 
 
 

Dolly Birds is een hobby cattery in Noord-Holland. Wij zijn lid van Mundikat en aangesloten bij FIFE. Ieder dier in ons fokprogramma is met zorg geselecteerd op gezondheid, kwaliteit en karakter. 

Ons voornaamste fokdoel is het voortbrengen van kittens met het authentieke Ragdoll karakter. Wij geloven dat katten met het beste karakter de grootste kans hebben op een gelukkig leven als volwaardig gezinslid.

OVER ONS

Anouck werkt sinds 2009 voor de Martin Gaus Academie. Samen met Salvatore Lodico is ze docent voor de vakken communicatie en psychologie aan de opleiding kynologisch en feline gedragstherapeut. Deze 4 jarige hbo-opleidingen onderwijzen studenten in onder andere genetica, anatomie, biologie, psychologie en gedrag. Door haar werk kreeg Anouck interesse in de Ragdoll. Wat ons gezin het meest aanspreekt is het "puppy" karakter van het ras. Anouck hoopt dat ze met haar achtergrond iets kan bijdragen aan dit geweldige ras. Je kunt bij ons ook terecht voor advies.

 
 
huis.jpg

CATTERY 

Ons huis staat in een Noord-Hollands dorpje bij de kust. Wij hebben alle ruimte voor onze katten en een afgesloten tuin. Onze kittens worden met liefde en kunde gesocialiseerd. Zij groeien op in een gezin met kinderen. Wij gaan bewust nauwelijks naar tentoonstellingen. Onze site staat dan ook niet in het teken van kampioenstitels en prijzen, maar is een ode aan het het liefste ras dat wij kennen. 

 

KATERS

marlcreek

BEER 

Kater - Marlcreek Something to talk about - PAPA: MARLCREEK WELCOME TO HILLSDALE - MAMA: MARLCREEK JUST A KISS - Fiv/felv: neg - Bloedgroep: A - HCM/PKD/CIN: Neg

Onze kater Beer komt uit Canada. Hij is bijzonder groot en een échte knuffelbeer. Beer spint voortdurend en komt op schoot. Deze kater zal in combinatie met onze poezen echte knuffel-kittens geven. En dat is ons streven. Want wat is er nou leuker dan een knuffelkatje? 

 

KOC-POL CAT

RAVI

Kater - Koc-Pol CAT BARI- papa: koc-pol cat jaffa - Mama: koc-pol cat june - FIV/FELV: NEG - BLOEDGROEP: - HCM/PKD/CIN: 

Ravi komt van de beroemde cattery Koc-Pol Cat. Hier vind je misschien wel de mooiste Ragdolls ter wereld. Ravi is een schoonheid met een lieve uitstraling. Deze kater is geen schootkat zoals onze Beer en Nova, maar hij wil wel altijd bij je zijn. Zoals de meeste Ragdolls volgt hij je overal en houdt van mensen.  

AMULET’S

RUIZ

Castraat - papa: MidnightDolls Indigo - Mama:  amulet's Bonita Star - FIV/FELV: NVT - BLOEDGROEP: NVT - HCM/PKD/CIN: NVT 

Deze hobby begon met onze castraat Ruiz. Zowel zijn type als temperament waren een voorbeeld. Ruiz is namelijk niet alleen erg knap, maar heeft ook een fantastisch karakter. Hij is altijd naast ons op de bank te vinden. Het bezoek heeft hem wel eens voor een kussentje aangezien. 

POEZEN

EULALIE'S

NOVA

Poes - Eulalie Adina -  Papa: Eulalie Zavian Zazu - mama: Eulalie Karamelle  Fiv/felv: neg - Bloedgroep: A - HCM/PKD/CIN: NEg

Nova komt van de bekende cattery Eulalie. Nova is een elegant poesje met diep blauwe ogen. Zij is net als onze Beer een echte schootkat.. Wij genieten enorm van haar karakter. Dit Ragdoll "Plus" temperament is een van de fundamenten van onze cattery.

AMULET’S

COCO

Poes - Amulet's Ophira - papa: MidnightDolls Indigo - Mama: AMULET'S DESTINY - Fiv/felv:  - Bloedgroep: - HCM/PKD/CIN: 

Na Ruiz was onze wens nog een Ragdoll van Amulet. Niet alleen vanwege hun prachtige Ragdolls, maar ook omdat ze met dezelfde liefde fokken als wij. Coco is een plaatje om te zien met haar grote ogen en volle vacht. Jannie en Ellen bedankt voor deze prinses.

 
 

KITTENS

NESTJES

Zodra we een nestje hebben is alle informatie over de kittens hier te vinden. De foto's zullen ook te zien zijn op Facebook.


KITTENS

PLANNEN

Als het geluk aan onze zijde is hebben we in het voorjaar een nestje. Onze toekomstige fokplannen zullen we hier laten zien.


KITTENS

AANSCHAF

Wanneer onze kittens ongeveer 14 weken oud zijn mogen ze verhuizen. Ze hebben dan de belangrijkste socialisatie afgerond. Ook zijn ze tegen deze tijd hersteld van de castratie. Alle kittens verlaten ons huis gecastreerd. We maken hierop geen uitzondering. 

Mocht je interesse hebben in kittens nodigen we uit om ons te mailen: anouckklomp@hotmail.com. Als de kittens geboren zijn ben je van harte welkom bij ons thuis. Dit is meestal vanaf 8 weken. Voor die tijd zijn de babies nog erg kwetsbaar en gevoelig voor infecties.

Als je nog geen huisdieren hebt, adviseren we je om 2 kittens te nemen. Ragdolls zijn graag in gezelschap. Een extra katje geeft nauwelijks meer werk en heeft veel voordelen. Ragdolls die lekker in hun vel zitten zullen je alle liefde geven. Het is een genot om je katjes samen te zien spelen en slapen. Gelukkige katten geven bovendien minder kans op gedragsproblemen. En je kunt ze gerust alleen thuis laten.

Kittens krijgen het volgende mee naar huis:

 • Stamboom

 • Paspoort met vaccinaties

 • Gezondheidsverklaring van de dierenarts

 • Testresultaten HCM, PDK, FeLV and FIV (zie ziektes)

 • Koopcontract

 • Kittenpakket


KITTENS

UITZET

Omdat we veel vragen krijgen over de kittenuitzet, hebben we een lijstje gemaakt van de artikelen die wij in onze cattery gebruiken. Je bent uiteraard helemaal vrij om te kopen wat je zelf prettig vindt. 

 • Savic Kattentoilet Aseo XXL - Zooplus
 • Sanicat Ultra grit - Praxis  
 • Feline Porta 21 Kitten en Sensible - Zooplus
 • Almo Nature, Mac, Animonda - Zooplus
 • Waterfontein Catit - Zooplus
 • Kinderborstel-  Hema
 • Trixie nagelschaar - Zooplus
 • Voordelige, maar goede krabpaal: Natural Paradise XL Compact - Zooplus
 • Of iets duurder: Rufi - Krabpaal EX-2A
 • Tip voor speeltjes: kattenhengel feather, de butterfly en Playcircuit Catit Senses - Zooplus
 • Het beste middel tegen vlooien is Comfortis (verkrijgbaar bij de dierenarts). 
 • Wij ontwormen met Panacur en Milbemax - Medpets

KITTENS

PRIJS

De prijs van een Ragdoll in Nederland varieert tussen de €750,- en de €1800,-. Deze prijs is afhankelijk van de lijnen en de kwaliteit van het kitten. Zo kan een mooi en goed afgetekend kitten geschikt zijn voor de show of fokkerij. Er zijn meerdere redenen waarom er bij een raszuivere Ragdoll een dergelijke prijs hoort. Ten eerste is de aanschaf van een kater of een poes uit goede lijnen kostbaar. Een dier in ons fokprogramma kost tussen de €1500,- en de €3500,-. Elke kat wordt getest op erfelijke aandoeningen en ziektes. We maken jaarlijks een echo en doen een bloedtest. Een zwangere poes wordt begeleid bij de bevalling. De kleine kittens vragen vervolgens dag en nacht zorg. Indien nodig worden zij elke twee uur geflest en verzorgd. De kittens worden gesocialiseerd, zindelijk gemaakt, gevaccineerd en gecastreerd. Ook kunnen er extra kosten voordoen wanneer er een keizersnede nodig is of een dier ziek wordt. Online kun je verschillende overzichten vinden van de fokkosten. Gemiddeld kost het fokken van 1 Ragdoll kitten €750,- . Dit is gerekend zonder arbeidsuren, voeding en incidenten. Een goede en ethische hobbyfokker is tevreden als hij zijn kosten kan dekken met de verkoop van kittens. 

 
 

RAS

UITERLIJK

 

 

De Ragdoll is een forse kat. Zijn vacht is halflang, zijde zacht en klit nauwelijks. Ragdoll kittens worden spierwit geboren. Na een paar weken worden de kleuren duidelijk. Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en heeft hij zijn uiteindelijke kleur. Katers wegen dan tussen de 5 en 8 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 4 tot 6 kilo. Ragdolls vallen onder de point katten en hebben blauwe ogen. Naast de traditionele kleuren Seal en Blue zijn er tegenwoordig Lilac, Chocolate, Red en Cream Ragolls. Alle kleuren komen ook in Lynx of Tabby voor. Door de nieuwere kleuren zijn er nu ook Tortie en Torbie Ragdolls. De Ragdoll komt voor in drie hoofd variëteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bi-colour.

Colorpoint
Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. De lichaamskleur is lichter. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Er zijn Colorpoints met en zonder buikvlek. Een buikvlek is toegestaan, maar niet gewenst. Een Colorpoint mag absoluut geen wit hebben. 

Mitted
Mitted betekent gehandschoend. Bij een Mitted zijn de Points gekleurd. Daarnaast heeft de Mitted witte sokjes aan de voorpoten en hogere laarsjes op de achterpoten. De kin en borst zijn wit. Van de kin tot aan de staartinplant loop een witte streep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.

Bi-color
Het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte "V". De staart en oren zijn ook gekleurd. De kin, borst, buik en poten zijn wit. Het rugdek is crèmekleurig.


RAS

KARAKTER

Ragdoll betekent lappenpop in het Amerikaans. Deze naam danken ze aan het feit dat ze ontspannen als je ze oppakt. De Ragdoll is een vrolijke, aanhankelijke, stille kat met een makkelijk karakter. Het zijn over het algemeen vloerkatten en geen klimmers. Ragdolls staan er om bekend dat ze dol zijn op kinderen en andere huisdieren. Natuurlijk moet je kinderen wel leren hoe ze met hun huisdier moeten omgaan. In de literatuurlijst vind je een leuk boek met tips (zie Training). Je kunt Ragdolls veel leren. Bijvoorbeeld om bij je te komen als je ze roept of om hun speelgoed te apporteren. Ragdolls zijn gefocused op menselijk gezelschap en meer geïnteresseerd in mensen dan de meeste andere kattenrassen. Ze begroeten je als je thuis komt, volgen je door het huis, slapen bij je en zijn waar jij ook bent. Een Ragdoll heeft dus gezelschap nodig en is niet geschikt om de hele dag alleen thuis te zijn. Vanwege zijn vriendelijke en niet-agressieve karakter is de Ragdolll niet geschikt om vrij buiten te lopen. Wij hebben een afgesloten tuin waar onze katten veilig kunnen spelen. Online vind je mogelijkheden om je tuin te dichten.

bron: The International Cat Associations, The Cat's Financiers Association.


RAS

ZIEKTES

Hypertrofische CardioMyophatie (HCM) is een erfelijke hartafwijking dat voorkomt in alle kattenrassen. De ziekte veroorzaakt een verdikking van de hartspier. Door deze verdikking klopt het hart minder efficiënt. Bij Ragdolls die homozygoot positief zijn voor deze ziekte kan de aandoening zich uiten als ze 6 maanden zijn. De meeste katten sterven als ze 3 jaar zijn. Bij katten die heterozygoot zijn, kent de ziekte een een trager verloop. In 2007 werd er een DNA test ontwikkeld om het gen op te sporen dat verantwoordelijk is voor HCM. Door alleen met Ragdolls te fokken die vrij zijn van dit gen geeft de zekerheid dat ze deze aandoening niet krijgen.


Polycystic Kindney Disease (PKD) is een erfelijke ziekte die veel bij katten voorkomt. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes. Dit zijn met vocht gevulde holtes. Zowel het aantal cystes als de omvang neemt toe als de kat ouder wordt. Ze verdrukken het gezonde nierweefsel waardoor de nierfunctie afneemt. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De meeste fokkers testen hun katten op deze ziekte voordat ze hen voor de fok inzetten. (bron: Feline Advisory Bureau)


Feline Immunodeficiency Virus (FIV) wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het HIV virus bij de mens dat AIDS veroorzaakt. FIV wordt daarom ook wel kattenaids genoemd. FIV kan alleen de kat besmetten en niet de mens. Alle fokkers moeten hun katten op FIV testen.  


Feline Leukemie Virus (FeLV) of kattenleukemie is een ernstige virusziekte met dodelijke afloop, veroorzaakt door een retrovirus. Het virus produceert een enzym waardoor kopieën van het virus DNA in de besmette cellen van de kat terecht komt. Hierdoor wordt uiteindelijk het immuunsysteem van de kat ernstig aangetast en zijn de katten vatbaarder voor allerlei secundaire infecties.

Literatuur en websites over het ras, ziektes en fokken:
New trends in feline breeding, Daniela Jasmin Busse
The complete book of cat breeding, Dan Rice
Robinson's Genetics for Cat Breeders and Veterinarians, Carolyn M. Vella
Feline Husbandry: Diseases and Management in the Multiple-Cat Environment, Pedersen
DVM phD, Niels C.
The International Cat Association
The Cat's Financiers Association
Wikipedia
Feline Advisory Bureau

 

ZORG

TRAINING

Je kunt je kat gedrag aanleren door middel van positieve conditionering. Hiermee bedoelen we het belonen van gewenst gedrag. Wanneer je kat het gewenste gedrag vertoont, geef je hem iets lekkers, een complimentje of aandacht. Als je bijvoorbeeld wil dat je kat een krabpaal gebruikt in plaats van de bank, geef je hem telkens een beloning als hij aan de paal krabt. De beloning moet binnen 5 seconden plaatsvinden om de connectie te kunnen maken met het gedrag. Ook moet je de beloning consequent geven.

Het is ook vrij eenvoudig om een kat bepaald gedrag af te leren. De kunst is om na te gaan waarom je kat bepaald gedrag vertoont. Als je de reden van het gedrag weet, is het afleren eenvoudig. Je hebt dan namelijk de mogelijkheid om je kat een alternatief te bieden. Hierdoor verminder je de motivatie van het gedrag.

Bijvoorbeeld wanneer je kat regelmatig op het aanrecht springt. Vraag je dan af waarom je kat dat zou doen. De meest voor de hand liggende reden is dat hij honger heeft en er eten op het aanrecht ligt. Voorkom dan dat er voedsel ligt en zorg dat je kat geen honger heeft. Je kunt zorgen dat je kat geen honger heeft door hem meerdere kleine porties eten per dag aan te bieden. Veel katten springen op het aanrecht om water te drinken uit de druppelende kraan. Zij houden van stromend water. In dat geval kun je een waterfontein op de grond zetten. Een andere reden om op het aanrecht te springen kan het uitzicht naar buiten zijn. Zorg dan voor een hoge ligplaats zodat hij naar buiten kan kijken.

Soms is het aanbieden van een andere optie niet voldoende. Dan moet je een andere tactiek bedenken. In dit voorbeeld zou je dat kunnen doen door de keuken af te sluiten. Of ervoor te zorgen dat het niet prettig meer is om op het aanrecht te springen. Dit kun je doen door het aanrecht te bedekken met hindernissen, folie of karton met dubbelzijdig tape. 

Reageer nooit op ongewenste gedrag. Bijvoorbeeld als je kat je 's nachts wakker houdt door aan de deur te krabben. Dan ga je vooral niet je bed uit, geef de kat geen aandacht en roep ook niet ‘ophouden’. Dat kan, net als wegduwen of mopperen ook als een vorm van aandacht gezien worden. Bereid je in het begin voor op een verergering van het gedrag. Je kat zal waarschijnlijk nog harder gaan miauwen en krabben, want hij snapt niet dat je niet reageert. Houd vol, uiteindelijk zal je kat leren dat zijn gedrag geen effect meer heeft. Consequent zijn is de sleutel.

 Als je het leuk vindt om meer te leren over kattengedrag, kijk dan eens bij de de Katten Academie voor een leuke workshop of lezing. Deze academie werkt samen met de Martin Gaus Academie. Er zijn ook andere instituten die workshops geven. Het trainen van een Ragdoll zal weinig problemen opleveren.  Mocht je het toch lastig vinden, dan mag je altijd contact met ons opnemen. 

John Bradshaw zegt: "De meeste gedragsproblemen zijn beter te verdelen in gedragingen die heel normaal zijn voor katten maar ongewenst door eigenaren en gedragingen die ook echt een probleem voor de kat zelf zijn, beïnvloed door pathologie (ziekelijk gedrag)" (The Behaviour of the Domestic Cat, John Bradshaw). 

Gebruikte bronnen en literatuur over gedrag en training:

Yvon Sweere, "Over kattengedrag" blog. Sonja van Leeuwen, Kattenacademie/Martin Gaus
Cat Sense: How the New Feline Science can Make you a better friend to your pet, John Bradshaw
The Behaviour of the Domestic Cat, John Bradshaw, Rachel Casey and Sarah Brown
Kitten Training for kids, Sarah Whitehead
Zo train je je kat, Sarah Ellis, John Bradshaw (Dutch translation)


ZORG

ACTIVITEIT

Ragdolls zijn als binnenkatten extra gebaat bij de nodige fysieke en mentale uitdaging. Met krabpalen, kattenmeubels en speelgoed kun je je huis inrichten op je kat. Wij adviseren nieuwe eigenaren een goede kwaliteit kattenmeubels te kopen dat speciaal is ontworpen voor grote rassen. Bijvoorbeeld van het merk "Rufi". Het boek "Catification" van Jackson Galaxy staat vol met ideeën om je huis kat vriendelijk te maken. Het is speciaal geschreven voor de mensen onder ons die niet houden van de ouderwetste beige krabpalen, maar wel een leuke omgeving voor hun kat willen. 

Literatuur over activiteiten voor katten en het "katproof" maken van je huis:
Catification: Designing a Happy and Stylish home for your cat (and you!), Jackson Galaxy
Playtime for cats: activities and games for felines, Helena Dbaly and Stefanie Sigl
Bird Watching for Cats, Kit and George Harrison


ZORG

KATTENBAK

Het is best lastig om onzindelijkheidsproblemen op te lossen en eenvoudig om te voorkomen. Ragdolls zijn forse katten en hebben een grote kattenbak nodig zodat ze zich makkelijk kunnen draaien. Zorg ervoor dat de kattenbak altijd schoon is, want katten hebben een hekel aan een volle bak. Ook kun je de bak het beste uit de buurt van het eten plaatsen. Eten, spelen, slapen en naar de wc gaan hebben allemaal een eigen zone nodig. Verwijder het deurtje van de kattenbak of kies voor een open bak. Een deurtje houdt geen geuren tegen, maar kan er wel voor zorgen dat je kat niet op de bak durft. Kies bijvoorkeur een grit zonder parfum, want voor meeste kattenneuzen is de geur onprettig. En als laatste is het handig om grit in huis te hebben waar je kitten al aan gewend is. Een plotselinge verandering van grit kan ook een reden zijn om de kattenbak niet te gebruiken. In ieder geval is een goed begin erg belangrijk. Wij gebruiken Sanicat Ultra

Sanicat-Ultra-15Lt-12483-300x300.jpg

ZORG

VERZORGEN

nagelschaar.jpg

Wij zullen onze kittens regelmatig borstellen en hun nagels knippen. Het is raadzaam om deze routines te continueren. Het scheelt veel werk wanneer je investeert in de verzorging van je kitten. Hoe ouder je kat wordt, hoe moeilijker het wordt om bijvoorbeeld zijn nagels te knippen. Het verzorgen moet een prettige ervaring worden. Wees voorzichtig en let op lichaamstaal. Als je veel stress waarneemt stop dan met verzorgen en ga verder op een moment dat je kat weer ontspannen is. Beloon je kat met een complimentje of wat lekkers. De meeste Ragdolls vinden borstelen heerlijk. Ze dol op aandacht. De vacht van een Ragdoll hoort zoals een konijnenvacht te zijn: medium lang, zacht en koel. Natuurlijk is niet elke vacht is hetzelfde en regelmatig borstelen verdient de voorkeur. Onze huis trimmer is Saskia van de Cat Barber. Zij is ook opgeleid aan de Martin Gaus Academie en verzorgt al onze Ragdolls met liefde en geduld. We raden Saskia van harte aan voor het show klaar maken van je Ragdoll. 


ZORG

VOEDING

Feline porta .jpg

Katten zijn carnivoren en hebben een dieet nodig met een hoog proteïne gehalte. Check daarom altijd de ingrediëntenlijst. De ingrediënten die het meeste vlees bevatten staan bovenaan. Voer met herkenbaar vlees zoals kip of zalm heeft de voorkeur. Er zijn veel mysterieuze en lage kwaliteit vleesbronnen op de markt. Grote hoeveelheden koolhydraten zoals rijst en mais horen eigenlijk niet thuis in kattenvoer. Dit zijn goedkope ingrediënten die gebruikt worden om geld te besparen. Het is belangrijk voor de gezondheid om je Ragdoll voedsel te geven van een hoge kwaliteit. Daarnaast voorkom je op deze manier hoge dierenartskosten. Wij geven onze katten premium droogvoer van Feline Porta 21 (kitten of Sensible) en vers vlees. Dit is een hoogwaardig en betaalbaar graanvrij voer. Daarnaast krijgen zij vlees uit blik van Almo NatureSchesir, Mac en Grau. De reden dat wij dit naast vers vlees ook voeren is dat we onze toekomstige kitten eigenaren graag vrij laten in hun keuze. Vers voeren kan ingewikkeld zijn en ieder heeft zijn eigen voorkeur.  

Voorbeelden van goede merken zijn:
-      Power of Nature
-    Feline Porta 21
-    Taste of the wild

Op de Voerwijzer vind je voedselanalyses. We hopen dat deze je helpen om het juiste merk te vinden.