Dolly Birds
Dolly Birds

educated breeders

_P9A1776-bewerkt.JPG
 
 
 

Dolly Birds is een hobby Ragdoll cattery. Wij zijn aangesloten bij FIFE en TICA. Ieder dier in ons fokprogramma is met zorg geselecteerd op gezondheid, kwaliteit en karakter. Ons voornaamste fokdoel is het fokken van de moderne Ragdoll met het authentieke karakter.

Wij werken samen met cattery Amulet en Tajeschidolls. Door deze samenwerking bundelen wij kennis, ervaring, lijnen en zorg. Het succes van deze coöperatie is zichtbaar en voelbaar in onze kittens.

OVER ONS

Sinds 2009 werk ik voor de Martin Gaus Academie. Hier ben ik docent voor de vakken communicatie en psychologie aan de opleiding kynologisch en feline gedragstherapeut. Deze 5 jarige hbo-opleidingen onderwijzen studenten in onder andere genetica, ethiek, anatomie, biologie, psychologie en gedrag. Door mijn werk kreeg ik interesse in de Ragdoll. Wat ons gezin het meest aanspreekt is het "puppy" karakter van het ras. Ik hoop dat ik met mijn achtergrond iets kan bijdragen aan dit geweldige ras. Je kunt bij Dolly Birds ook terecht voor gedragsadvies.

 
 
tuin.jpg

CATTERY 

We hebben een ruime afgesloten tuin waar onze dieren vrij kunnen rennen en spelen. Onze kittens groeien liefdevol op in ons gezin en wennen aan kinderen. Wij gaan bewust nauwelijks naar shows. Een show is voor mensen leuk en voor dieren stressvol. Onze site staat dan ook niet in het teken van kampioenstitels en prijzen, maar is een ode aan het liefste ras dat wij kennen. 

 

CASTRATEN

KATERS

MArlcreek

BERU 

M - Blue mitted - Stamboomnaam Marlcreek Something To TALK ABOUT- Fiv/felv: neg - Bloedgroep: A - HCM/PKD/CIN: Neg

Deze kater komt uit Canada en heeft een prachtige stamboom. Hij is in alle opzichten een droomkater. Beru is bijzonder groot, mooi en échte knuffelbeer. Een tevreden kat die voortdurend spint en op schoot ligt. Deze kater zal in combinatie met onze poezen echte knuffel-kittens geven. En dat is ons streven. Want wat is er nou leuker dan een knuffelkatje? 

KOC-POL CAT

RAVI

M - Blue Bicolor - Stamboomnaam: Koc-POL Cat Bari - FIV/FELV: NEG - BLOEDGROEP: - A HCM/PKD/CIN: NEG

Ravi komt van de beroemde cattery Koc-Pol Cat. Deze fokker staat bekend om het specifieke type Ragdoll. Ravi heeft de ‘Wow factor’. We hebben bewust gekozen voor zijn sterke type zodat hij onze poezen kan aanvullen. Deze kater is, is geen schootkat, maar hij wil wel altijd bij je zijn en is aanhankelijk.

POEZEN

EULALIE'S

EVEE

V - BLUE MITTED - Stamboomnaam: Eulalie AVALYN - Fiv/felv: neg - Bloedgroep: A - HCM/PKD/CIN: -

We hebben Evee kado gekregen van onze vriendin Eva. Ook zij is een fokker bij wie we ons thuis voelen. Eva’s katten leven net zoals die van ons en zowel haar huis als tuin zijn een kattenparadijs. Evee is het type Ragdoll dat wij graag zien. Haar karakter lijkt sprekend op dat van Nova. Ze is nergens bang voor, erg sociaal en is een echt schootkatje.

Nina.JPG

Tajeschidolls

NINA

V - Blue CREAM Bicolor - Stamboomnaam: TAJESCHIDOLLS PEACH - Fiv/felv: NEG- Bloedgroep: A - HCM/PKD/CIN: -

Nina is een geschenk van onze mentor. We kennen haar al vanaf haar geboorte en hebben haar zien opgroeien. Mijn zoontje en ik waren meteen verliefd. Nina is is groot en lang, heeft een makkelijke vacht, mooi profiel en een bijzondere uitstraling. Als kers op de taart is ze ook nog een schootkatje. Dat laatste is altijd een kadootje. Dankjewel lieve Ellen.

AMULET’S

COCO

V - Blue Lynx Bicolor - Stamboomnaam: Amulet's Ophira - Fiv/felv: Neg - Bloedgroep: A - HCM/PKD/CIN: NEG

Na Ruiz was onze wens nog een Ragdoll van cattery Amulet. Niet alleen vanwege de prachtige Ragdolls, maar ook omdat deze cattery met dezelfde liefde en ethiek fokt als wij. Coco is een plaatje om te zien met haar bijzondere grote blauwe en amandelvormige ogen en volle vacht. Deze prinses heeft een voorkeur voor de vrouw des huizes en laat dit duidelijk weten. Dankjewel Jannie.

Lucy%2B.jpg

AMULET’S

LUZI

V - seal bicolor - Stamboomnaam: DIADEM'S LOVELYN - Fiv/felv: - Bloedgroep: - HCM/PKD/CIN: -

Luzi is van cattery Diadem's in Noorwegen. Diadem’s is bekend vanwege haar solide Ragdolls met stabiel temperament. We hebben ruim 2 jaar gewacht op een Ragdoll van deze bijzondere cattery. Luzi heeft een erg mooie vacht die zo zacht is als zijde en een sterk profiel. Zij is onze meest actieve en avontuurlijke Ragdoll. De tuin is haar favoriete plek.

 

CASTRATEN

Ruiz web.jpg

AMULET’S

RUIZ

Castraat - Seal bicolor - Stamboomnaam: Amulet Nerion FIV/FELV: NVT - BLOEDGROEP: NVT - HCM/PKD/CIN: NVT 

Deze hobby begon met onze castraat Ruiz. Zowel zijn type als temperament zijn een voorbeeld van hoe wij de Ragdoll graag zien. Ruiz is namelijk niet alleen erg knap, maar heeft ook een echt Ragdoll karakter. Hij is altijd tevreden, ligt permanent bij ons en heeft een haast meditatieve uitwerking op ons gezin.

IMG_3061.PNG

EULALIE'S

NOVA

V - SEAL MITTED - Stamboomnaam: Eulalie ADINA - Fiv/felv: neg - Bloedgroep: A - HCM/PKD/CIN: NEG

Nova is onze eerste poes. Een prachtige seal met donker blauwe ogen. Met haar dappere en aanhankelijke karakter veroverde ze meteen ons hart. Na Nova’s eerste nestje hebben we besloten om haar te steriliseren. Ze woont nu 20 minuten verderop bij de liefste mensen die we ons kunnen wensen voor haar. Dankjewel lieve Kitty voor je goede zorgen.

 
 
 

KITTENS

NESTJES


De kittens van Ravi en Coco zijn geboren op 12 september 2018. Alle kittens zijn blue (lynx) bicolor, van show kwaliteit en genieten een uitmuntend karakter. Onze nesten zijn niet op alfabetische volgorde, maar op thema. De kittens van dit nest zijn vernoemd naar Franse chansons.

Dolly Birds ‘Chanson Pour Elle’ woont in Noorwegen bij cattery Diadems.

Dolly Birds ‘Sur le Ciel de Paris’ woont in Canada bij cattery Marlcreek.

Dolly Birds ‘La vie en Rose’ en ‘Bonbon’ blijven in het samenwerkingsverband met cattery Amulet en Tajeschidolls.

Dolly Birds ‘Une belle histoire’ woont in België bij Eline en Albert. Hij is inmiddels dikke maatjes met Dolly Birds Raven.

Kittens Ravi en Coco


KITTENS

PLANNEN

In de tweede week van April 2019 verwachten wij kittens van Ravi en Luzi.


KITTENS

AANSCHAF

Wanneer onze kittens ongeveer 14-16 weken oud zijn mogen ze verhuizen. Ze hebben dan de belangrijkste socialisatie afgerond. Ook zijn ze tegen deze tijd hersteld van de vaccinaties en castratie. Om deze redenen kunnen we kittens niet eerder laten verhuizen. Alle katertjes verlaten ons huis gecastreerd. We maken hierop geen uitzondering.

Mocht je interesse hebben in kittens nodigen we uit om ons te mailen dollybirdscattery@hotmail.com. Als de kittens geboren zijn ben je van harte welkom bij ons thuis. Dit is meestal vanaf 9 weken. Voor die tijd zijn de babies nog erg kwetsbaar en gevoelig voor infecties.

Als je nog geen huisdieren hebt, adviseren we je om 2 kittens te nemen. Ragdolls zijn graag in gezelschap. Een extra katje geeft nauwelijks meer werk en heeft veel voordelen. Ragdolls die lekker in hun vel zitten zullen je alle liefde geven. Het is een genot om je katjes samen te zien spelen en slapen. Gelukkige katten geven bovendien minder kans op gedragsproblemen. En je kunt ze gerust alleen thuis laten.

Onze kittens hebben de volgende trainingen gehad:

 • Kattenbak

 • Het gebruik van de krabpaal

 • Gewenning aan de reismand

 • Nagels knippen, wassen, kammen, oog- en neusreiniging

Kittens krijgen het volgende mee naar huis:

 • Stamboom

 • Chip en registratie bij de NDG

 • Europees Paspoort met vaccinaties

 • Gezondheidsverklaring van de dierenarts

 • Testresultaten (erfelijke) ziektes o.a: HCM, PKD, CIN, FeLv/FIV

 • Koopcontract met garantie

 • Eerste week thuis informatiepakket

 • Luxe kittenpakket, inclusief voeding voor de eerste weken

 • Gratis gedragsconsults en introductie begeleiding (gewenning aan jou, jouw huisdieren en huis).

Als je ons mailt met alleen de vraag wat de prijs is van een kitten krijg je geen reactie.


KITTENS

UITZET

We krijgen veel vragen over welke artikelen handig zijn voor als je kitten thuiskomt. Daarom vind je bij iedere hoofdstuk een link naar producten die wij in onze cattery gebruiken: kattenbak, voer, meubels, enzovoorts. Om de verhuizing van je kitten zo soepel mogelijk te laten verlopen adviseren we je om zoveel mogelijk dezelfde producten aan te schaffen. 

Het hoofdstuk over ons parasietenbeleid is in de maak. Hier alvast de producten die wij gebruiken.

 • Het meest effectieve middel tegen vlooien: Comfortis (verkrijgbaar bij de dierenarts, zie parasietenbeleid)

 • Wij ontwormen met: Milbemax – Zooplus (zie parasietenbeleid).


KITTENS

PRIJS

De prijs van een Ragdoll in Nederland varieert tussen de €750,– en de €1800,–. Deze prijs is afhankelijk van de lijnen en de kwaliteit van het kitten. Zo kan een mooi en goed afgetekend kitten geschikt zijn voor de show of fokkerij. Er zijn meerdere redenen waarom er bij een raszuivere Ragdoll een dergelijke prijs hoort. Ten eerste is de aanschaf van een kater of een poes uit goede lijnen kostbaar. De dieren in ons fokprogramma komen van internationale catteries en kosten tussen de €2000,– en €3500,–. Elke kat wordt getest op erfelijke aandoeningen en ziektes. We maken jaarlijks een echo en doen DNA en bloedtesten. Een zwangere poes wordt begeleid bij de bevalling. De kleine kittens vragen soms dag en nacht zorg. Indien nodig worden zij elke twee uur geflest en verzorgd. De kittens worden gesocialiseerd, zindelijk gemaakt, gevaccineerd en gecastreerd. Ook kunnen er extra kosten voordoen wanneer er een keizersnede nodig is of een dier ziek wordt. Online kun je verschillende overzichten vinden van de fokkosten. Gemiddeld kost het fokken van 1 Ragdoll kitten €750,–. Dit is gerekend zonder arbeidsuren, voeding en incidenten. Een ethische hobby cattery is tevreden als hij een beetje uit de kosten kan komen met de opbrengst van zijn kittens.

 
 

RAS

UITERLIJK

 

 

De Ragdoll is een forse kat. Zijn vacht is halflang, zijde zacht en klit nauwelijks. Ragdoll kittens worden spierwit geboren. Na een paar weken worden de kleuren duidelijk. Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en heeft hij zijn uiteindelijke kleur. Katers wegen dan tussen de 5 en 8 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 4 tot 6 kilo. Ragdolls vallen onder de point katten en hebben blauwe ogen. Naast de traditionele kleuren Seal en Blue zijn er tegenwoordig Lilac, Chocolate, Red en Cream Ragolls. Alle kleuren komen ook in Lynx of Tabby voor. Door de nieuwere kleuren zijn er nu ook Tortie en Torbie Ragdolls. De Ragdoll komt voor in drie hoofd variëteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bi-colour.

Colorpoint
Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. De lichaamskleur is lichter. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Er zijn Colorpoints met en zonder buikvlek. Een buikvlek is toegestaan, maar niet gewenst. Een Colorpoint mag absoluut geen wit hebben. 

Mitted
Mitted betekent gehandschoend. Bij een Mitted zijn de Points gekleurd. Daarnaast heeft de Mitted witte sokjes aan de voorpoten en hogere laarsjes op de achterpoten. De kin en borst zijn wit. Van de kin tot aan de staartinplant loop een witte streep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.

Bi-color
Het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte "V". De staart en oren zijn ook gekleurd. De kin, borst, buik en poten zijn wit. Het rugdek is crèmekleurig.


RAS

KARAKTER

Ragdoll betekent lappenpop in het Amerikaans. Deze naam danken ze aan het feit dat ze ontspannen als je ze oppakt. De Ragdoll is een vrolijke, aanhankelijke, stille kat met een makkelijk karakter. Het zijn over het algemeen vloerkatten en geen klimmers. Ragdolls staan er om bekend dat ze dol zijn op kinderen en andere huisdieren. Natuurlijk moet je kinderen wel leren hoe ze met hun huisdier moeten omgaan. In de literatuurlijst vind je een leuk boek met tips (zie Training). Je kunt Ragdolls veel leren. Bijvoorbeeld om bij je te komen als je ze roept of om hun speelgoed te apporteren. Ragdolls zijn gefocused op menselijk gezelschap en meer geïnteresseerd in mensen dan de meeste andere kattenrassen. Ze begroeten je als je thuis komt, volgen je door het huis, slapen bij je en zijn waar jij ook bent. Een Ragdoll heeft dus gezelschap nodig en is niet geschikt om de hele dag alleen thuis te zijn. Vanwege zijn vriendelijke en niet-agressieve karakter is de Ragdolll niet geschikt om vrij buiten te lopen. Wij hebben een afgesloten tuin waar onze katten veilig kunnen spelen. Online vind je mogelijkheden om je tuin te dichten.

bron: The International Cat Associations, The Cat's Financiers Association.


RAS

ZIEKTES

Hypertrofische CardioMyophatie (HCM) is een erfelijke hartafwijking dat voorkomt in alle kattenrassen. De ziekte veroorzaakt een verdikking van de hartspier. Door deze verdikking klopt het hart minder efficiënt. Bij Ragdolls die homozygoot positief zijn voor deze ziekte kan de aandoening zich uiten als ze 6 maanden zijn. De meeste katten sterven als ze 3 jaar zijn. Bij katten die heterozygoot zijn, kent de ziekte een een trager verloop. In 2007 werd er een DNA test ontwikkeld om het gen op te sporen dat verantwoordelijk is voor HCM. Door alleen met Ragdolls te fokken die vrij zijn van dit gen geeft de zekerheid dat ze deze aandoening niet krijgen. Een verantwoordelijke fokker test zijn katten op HCM voordat hij met ze gaat fokken.


Polycystic Kindney Disease (PKD) is een erfelijke ziekte die veel bij katten voorkomt. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes. Dit zijn met vocht gevulde holtes. Zowel het aantal cystes als de omvang neemt toe als de kat ouder wordt. Ze verdrukken het gezonde nierweefsel waardoor de nierfunctie afneemt. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. Erkende fokkers testen hun katten op deze ziekte alvorens ze hen voor de fok inzetten. (bron: Feline Advisory Bureau)


Feline Immunodeficiency Virus (FIV) wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het HIV virus bij de mens dat AIDS veroorzaakt. FIV wordt daarom ook wel kattenaids genoemd. FIV kan alleen de kat besmetten en niet de mens. Alle fokkers moeten hun katten op FIV testen.  


Feline Leukemie Virus (FeLV) of kattenleukemie is een ernstige virusziekte met dodelijke afloop, veroorzaakt door een retrovirus. Het virus produceert een enzym waardoor kopieën van het virus DNA in de besmette cellen van de kat terecht komt. Hierdoor wordt uiteindelijk het immuunsysteem van de kat ernstig aangetast en zijn de katten vatbaarder voor allerlei secundaire infecties. Erkende fokkers testen hun dieren op het Feline Leukemie Virus.

Literatuur en websites over het ras, ziektes en fokken:
New trends in feline breeding, Daniela Jasmin Busse
The complete book of cat breeding, Dan Rice
Robinson's Genetics for Cat Breeders and Veterinarians, Carolyn M. Vella
Feline Husbandry: Diseases and Management in the Multiple-Cat Environment, Pedersen
DVM phD, Niels C.
The International Cat Association
The Cat's Financiers Association
Wikipedia
Feline Advisory Bureau

 

ZORG

TRAINING

Je kunt je kat gedrag aanleren door middel van positieve conditionering. Hiermee bedoelen we het belonen van gewenst gedrag. Wanneer je kat het gewenste gedrag vertoont, geef je hem iets lekkers, een complimentje of aandacht. Als je bijvoorbeeld wil dat je kat een krabpaal gebruikt in plaats van de bank, geef je hem telkens een beloning als hij aan de paal krabt. De beloning moet binnen 5 seconden plaatsvinden om de connectie te kunnen maken met het gedrag. Ook moet je de beloning consequent geven.

Het is ook vrij eenvoudig om een kat bepaald gedrag af te leren. De kunst is om na te gaan waarom je kat bepaald gedrag vertoont. Als je de reden van het gedrag weet, is het afleren eenvoudig. Je hebt dan namelijk de mogelijkheid om je kat een alternatief te bieden. Hierdoor verminder je de motivatie van het gedrag.

Bijvoorbeeld wanneer je kat regelmatig op het aanrecht springt. Vraag je dan af waarom je kat dat zou doen. De meest voor de hand liggende reden is dat hij honger heeft en er eten op het aanrecht ligt. Voorkom dan dat er voedsel ligt en zorg dat je kat geen honger heeft. Je kunt zorgen dat je kat geen honger heeft door hem meerdere kleine porties eten per dag aan te bieden. Veel katten springen op het aanrecht om water te drinken uit de druppelende kraan. Zij houden van stromend water. In dat geval kun je een waterfontein op de grond zetten. Een andere reden om op het aanrecht te springen kan het uitzicht naar buiten zijn. Zorg dan voor een hoge ligplaats zodat hij naar buiten kan kijken.

Soms is het aanbieden van een andere optie niet voldoende. Dan moet je een andere tactiek bedenken. In dit voorbeeld zou je dat kunnen doen door de keuken af te sluiten. Of ervoor te zorgen dat het niet prettig meer is om op het aanrecht te springen. Dit kun je doen door het aanrecht te bedekken met hindernissen, folie of karton met dubbelzijdig tape. 

Reageer nooit op ongewenste gedrag. Bijvoorbeeld als je kat je 's nachts wakker houdt door aan de deur te krabben. Dan ga je vooral niet je bed uit, geef de kat geen aandacht en roep ook niet ‘ophouden’. Dat kan, net als wegduwen of mopperen ook als een vorm van aandacht gezien worden. Bereid je in het begin voor op een verergering van het gedrag. Je kat zal waarschijnlijk nog harder gaan miauwen en krabben, want hij snapt niet dat je niet reageert. Houd vol, uiteindelijk zal je kat leren dat zijn gedrag geen effect meer heeft. Consequent zijn is de sleutel.

 Als je het leuk vindt om meer te leren over kattengedrag, kijk dan eens bij de de Katten Academie voor een leuke workshop of lezing. Deze academie werkt samen met de Martin Gaus Academie. Er zijn ook andere instituten die workshops geven. Het trainen van een Ragdoll zal weinig problemen opleveren.  Mocht je het toch lastig vinden, dan mag je altijd contact met ons opnemen. 

John Bradshaw zegt: "De meeste gedragsproblemen zijn beter te verdelen in gedragingen die heel normaal zijn voor katten maar ongewenst door eigenaren en gedragingen die ook echt een probleem voor de kat zelf zijn, beïnvloed door pathologie (ziekelijk gedrag)" (The Behaviour of the Domestic Cat, John Bradshaw). 

Gebruikte bronnen en literatuur over gedrag en training:

Yvon Sweere, "Over kattengedrag" blog. Sonja van Leeuwen, Kattenacademie/Martin Gaus
Cat Sense: How the New Feline Science can Make you a better friend to your pet, John Bradshaw
The Behaviour of the Domestic Cat, John Bradshaw, Rachel Casey and Sarah Brown
Kitten Training for kids, Sarah Whitehead
Zo train je je kat, Sarah Ellis, John Bradshaw (Dutch translation)


ZORG

OMGEVING

 

Ragdolls zijn als binnenkatten extra gebaat bij de nodige fysieke en mentale uitdaging. Een kat die voldoende uitdaging en beweging heeft is tevreden. Hij zal rustig zijn en geen 'probleemgedrag' vertonen. Daarom adviseren we je huis katvriendelijk te maken. We merken in de praktijk dat sommige eigenaren kattenmeubels achterwege laten. Ze willen liever geen (lelijke of grote) krabpaal in de woonkamer. In dit hoofdstuk laten we zien welke producten we in onze cattery gebruiken. Deze producten hebben niet alleen een belangrijke functie, maar staan ook mooi in je huiskamer. Daarnaast tippen we vergelijkbare voordelige artikelen die passen binnen een kleiner budget. Natuurlijk heeft ieder zijn eigen smaak en dienen onze voorbeelden slechts als inspiratie om je woonkamer katvriendelijk te maken. 

Meyou The Cube, The Bed en The Ball

Meyou The Cube, The Bed en The Ball

 

Slapen

Zorg voor voor voldoende ligplaatsen en verstopplekken. Katten houden van rust en zijn gesteld op hun privacy. Wij gebruiken de Cubes van het Franse merk Meyou die je op de boven- en onderstaande foto's ziet. In de bol kunnen ze beschut slapen en aan de bol kunnen ze krabben. Een voordelig alternatief voor de cube is de Big Filzi. Beiden zijn te koop bij Zooplus. Op Internet vind je veel verschillende kattenholletjes. Er is vast wel een die bij jouw smaak past.

meyou.jpg

 

Krabben

Ragdolls zijn van nature rustig en zullen niet snel je spullen kapot maken. Net als andere katten hebben zij natuurlijk wel de behoefte hun nagels te onderhouden en geur te verspreiden. Dit doen zij via hun voetkussentjes. Wanneer er geen krabmogelijkheden zijn zullen zij je bank of andere meubels hiervoor gebruiken. Daarom is het handig krabplaatsen te creëren op hun wandelroutes. Dit hoeft geen traditionele krabpaal te zijn. Tegenwoordig heb je prachtig krabkarton, leuke krabmatten en krabplankjes, maar ook krabpalen in de vorm van een cactus of bol. Hieronder vind je een aantal producten dat wij gebruiken in onze cattery.

krabkarton lui.jpg

De kartonnen krabmeubels van MyKotty zijn te koop vanaf 30 euro bij Max&Luna. Een voordelig en vergelijkbaar product is Krabmeubel Golf van Zooplus voor 3 euro.

Omdat katten het fijn vinden zich uit te rekken na het slapen hebben we tevens krabplanken aan de muur. Een voordelige en goede krabplank is de Trixie van Zooplus. De cactus op onderstaande foto is een voorbeeld van een krabplank die tevens leuk staat in huis. Online vind je vast wel eentje die bij jouw stijl past.

Klimmen

Meyouhoop.jpg

Ragdolls zijn over het algemeen vloerkatten. Toch vinden zij het prettig om hoog te zitten of liggen. Het hebben van overzicht geeft katten namelijk een veilig gevoel. Met een klimpaal of klimmeubel kun je in deze behoefte voorzien. Tegenwoordig heb je mooie ontwerpen die je kunt integreren in je interieur, zoals boekenkasten die tevens als klim- en krabmeubel fungeren. Een paar Ikea plankjes aan de muur voldoen natuurlijk ook prima. In de literatuurlijst en op Internet vind je ook voordelige doe-het-zelf ideeën voor klimmen en krabben.

 

Spelen

Spelen met je kat is belangrijk om het jachtinstinct te bevredigen en verveling te voorkomen. Daarnaast bouw je een band op met je kat door regelmatig een half uurtje met hem te spelen. Speelgoed kun je het beste afwisselen en niet teveel in een keer aanbieden. Zodra je merkt dat je kat minder interesse krijgt voor zijn speelgoed, berg je deze op en haal je andere speeltjes te voorschijn.  Succesvolle speeltjes die wij veel gebruiken.

Trixie Speeltoren €6.99 Zooplus

Kattenhengel Leer €7.99 Zooplus

Catit Speelrails flashlight €16.99 Zooplus

 

meyouhoop ragdoll.jpg

Literatuur

Catification: Designing a Happy and Stylish home for your cat (and you!)

Jackson Galaxy
Playtime for cats: activities and games for felines, Helena Dbaly and Stefanie Sigl
Bird Watching for Cats, Kit and George Harrison


ZORG

KATTENBAK

Het is best lastig om onzindelijkheidsproblemen op te lossen en eenvoudig om te voorkomen. Ragdolls zijn forse katten en hebben een ruime kattenbak nodig zodat ze zich makkelijk kunnen draaien. Zorg ervoor dat de kattenbak altijd schoon is, want katten hebben een hekel aan een volle bak. Ook kun je de bak het beste uit de buurt van het eten plaatsen. Eten, spelen, slapen en naar de wc gaan hebben allemaal een eigen zone nodig. Verwijder het deurtje van de kattenbak of kies voor een open bak. Een deurtje houdt geen geuren tegen, maar kan er wel voor zorgen dat je kat niet op de bak durft. Kies bijvoorkeur een grit zonder parfum, want voor meeste kattenneuzen is de geur onprettig. En als laatste is het handig om grit in huis te hebben waar je kitten al aan gewend is. Een plotselinge verandering van grit kan ook een reden zijn om de kattenbak niet te gebruiken. In ieder geval is een goed begin erg belangrijk. Wij gebruiken kattenbakvulling van World’s Best Cat Litter Dit is een lichte, milieuvriendelijke en zuinige kattenbakvulling dat alle geuren goed absorbeert.

Katchitcatlitterbox.jpg

De Katchit open kattenbak van emaille is makkelijk schoon te maken, hygiënisch, geurvrij en duurzaam. Je hoeft hem niet te vervangen zoals bij een plastic bak. We gebruiken deze kattenbak voor onze poezen. Deze kattenbak is vrij prijzig en voor een grote Ragdoll kater is deze minder geschikt. Voordelige goede open kattentoiletten voor grote rassen: Savic schaaltoilet xxl en Peewee Ecogranada open kattenbak. We laten onze kittens ook aan houtkorrels wennen.

pewee.jpg

ZORG

VERZORGEN

Wij zullen onze kittens regelmatig borstellen en hun nagels knippen nagelschaar. Het is raadzaam om deze routines te continueren. Het scheelt veel werk wanneer je investeert in de verzorging van je kitten. Hoe ouder je kat wordt, hoe moeilijker het wordt om bijvoorbeeld zijn nagels te knippen. Het beste is om te beginnen met een borstel en niet met een kam. Het verzorgen moet namelijk een prettige ervaring worden. Kies een moment dat je kat uitgespeeld en moe is. Wees voorzichtig en let op lichaamstaal. Als je veel stress waarneemt stop dan met verzorgen en ga verder op een moment dat je kat weer ontspannen is. Zorg voor veel korte kam momenten en bouw deze langzaam op. Beloon je kat met een complimentje of wat lekkers. De meeste Ragdolls vinden borstelen heerlijk. Ze dol op aandacht. Pas als je kat het borstelen fijn vindt, stap je over naar een speciale kattenkam. Als je bij ons een kitten adopteert ontvang je tevens een brief over de vachtverzorging. Je mag ons altijd om advies vragen.

Wacht nooit met borstelen tot je de eerste klit tegenkomt. Je kat zal het kammen associëren met pijn en er een hekel aan krijgen. De vacht van een Ragdoll hoort zoals een konijnenvacht te zijn: medium lang, zacht en koel. Ragdolls met de juiste vacht hoeven nauwelijks geborsteld te worden. Natuurlijk is niet elke vacht is hetzelfde en elke week borstelen verdient de voorkeur. Check regelmatig oksels, broek en buik op klitten. Onze huis trimmer is Saskia van de Cat Barber. Zij is ook opgeleid aan de Martin Gaus Academie en verzorgt al onze Ragdolls met liefde en geduld.


ZORG

VOEDING

Katten zijn carnivoren en hebben een dieet nodig met een hoog proteïne gehalte. Check daarom altijd de ingrediëntenlijst. De ingrediënten die het meeste vlees bevatten staan bovenaan. Voer met herkenbaar vlees zoals kip of zalm heeft de voorkeur. Er zijn veel mysterieuze en lage kwaliteit vleesbronnen op de markt. Grote hoeveelheden koolhydraten zoals rijst en mais horen eigenlijk niet thuis in kattenvoer. Dit zijn goedkope ingrediënten die gebruikt worden om geld te besparen. Het is belangrijk voor de gezondheid om je Ragdoll voedsel te geven van een hoge kwaliteit. Daarnaast voorkom je op deze manier hoge dierenartskosten. Wij geven onze katten naast (vers) vlees premium droogvoer. Dit is een kwalitatief hoogwaardig voer met een hoog (vers) vlees percentage. Omdat de Ragdoll een groot ras is voeren wij de kitten variant tot ze ongeveer 18 maanden oud zijn, afhankelijk van hun ontwikkeling en gewicht. Hiernaast krijgen zij puur vlees uit blik van merken zoals Schesir, Cosma en Almo. De reden dat wij dit naast vers vlees ook voeren is dat we onze toekomstige kitten eigenaren graag vrij laten in hun keuze. Vers voeren kan ingewikkeld zijn en ieder heeft zijn eigen voorkeur.  

Op de Voerwijzer vind je voedselanalyses. We hopen dat deze je helpen om het juiste merk te vinden.

ZORG

WATER

Keramische drinkfontein van Lucky-Kitty

Keramische drinkfontein van Lucky-Kitty

Vocht is belangrijk voor de nieren, blaas en urinewegen. Te weinig vocht zorgt voor geconcentreerde urine, blaasontstekingen en blaasgruis. Vooral bij katers is de kans op blaasgruis groot vanwege hun lange urinebuis.

Omdat katten van nature weinig drinken moet je zorgen dat ze voldoende vocht krijgen. Door het geven van natvoer krijgen katten meer vocht binnen. Daarnaast zijn katten dol op stromend water en drinken het liefste uit een fontein.

Gebruik bij voorkeur een waterfontein van roestvrij staal of keramiek. Plastic fonteinen of bakjes kunnen smaken en geuren aannemen en snel beschadigen waardoor bacteriën vrij spel hebben. Maak de fontein regelmatig schoon, zo voorkom je dat je kat via bacteriën in het water of de drinkbak ziek wordt. Zet het water minimaal een meter van het voer en ver van de kattenbak. Katten ruiken veel beter dan mensen en willen niet eten of drinken waar het voor hen naar urine of ontlasting ruikt. In onze cattery gebruiken we de keramische drinkfontein van Lucky Kitty